Новини и статии

За спокоен стомах и стройна фигура

Публикувано в: Хранене и диети 27 January 2010

digestion

Доц. Светослав Ханджиев, диетолог, национален консултант.

Доц. Ханджиев, защо много хора, въпреки че не са болни, често изпитват дискомфорт и проблеми с храносмилането?

Защото често става дума за така наречените функционални нарушения на храносмилането, които са много разпространени. Те се дължат на различни причини - индивидуална непоносимост към различни храни, претоварване на стомаха с голямо количество разнородни ястия и напитки, консумация на груби храни. Но не са малко и хората, които по рождение имат по-чувствителна храносмилателна система, склонност към спазми или пък към по-бавен пасаж. До голяма степен значение има и типът нервна система, защото тя регулира всички процеси в организма.

След като не става въпрос за болест, трябва ли да се лекуват тези функционални нарушения?

На първо място при оплаквания от страна на стомашно-чревния тракт трябва да се направи консултация с гастроентеролог, защото само професионалист може да разграничи органичните заболявания от функционалните смущения. Но дори и да се изключи специфично заболяване, тези състояния трябва да се преодоляват. Защото хората с функционални храносмилателни проблеми са с намалена трудоспособност, изпитват тежест, подуване, уригвания.

Как се преодоляват оплакванията?

За това състояние, което не е болестно, всеки трябва да намери онзи хранителен режим, който му понася най-добре. Общовалидното е намаляване на количеството приета храна, отказване от обилните късни вечери и ограничаване на алкохола до европейското разбиране за нормални количества - 1-2 чаши вино или 50 милилитра твърд алкохол.

Вие твърдите, че българската кухня е богата на много полезни ястия. Защо тогава все повече хора са с наднормено тегло и с проблеми в храносмилането?

Защото в забързаното всекидневие малко хора могат да се хранят с традиционните полезни българския ястия. Нека си дадем сметка, че активните хора, младежите, най-често консумират т.нар. fast food - концентрирани продукти с високо съдържание на мазнини, сол и захар. А иначе нашенската традиционна лютеница, ястията на фурна със зеленчуци и месо, киселото мляко и сиренето, истинската баница - това са много полезни храни.

Нека отново да припомним, ако човек иска да отслабне, по колко килограма е нормално и безопасно да сваля на месец?

До 3-4 килограма най-много. Защото тогава се постига по-траен резултат. Често при по-бързо отслабване следва и бързо връщане на килограмите, което е т.нар. йо-йо ефект. Това е много вредно за организма и има отрицателен естетически ефект.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.21784 seconds