Новини и статии

Артишок за добро храносмилане

Публикувано в: Хранене и диети 22 October 2009

Артишок

Артишокът досега беше известен само като кулинарен деликатес, но германски учени са установили, че помага на храносмилането.

Йоханес Майер от университета на Wuerzburg в Германия твърди пред EarthTimes.org, че суровите листа на артишока са особено полезни при нарушени функции на черния дроб и жлъчката. Листата съдържат 6% от важен елемент с горчив вкус (цианин), която липсва в сърцевината на зеленчука. Горчивият вкус на цианина, стимулира отделянето на жлъчен сок и подобрява разграждането на мазнините. Веществото обаче се губи когато зеленчукът се готви, дори когато листа се варят за чай. Листата на артишока действат добре и срещу липса на апетит, висок холестерол и съдови заболявания.

Хората, които са алергични към артишок, трябва да избягват лекарства и добавки на основата на цианин, тези със заболявания на жлъчката трябва да се консултират със специалист, преди да опитат лечение с препарати, съдържащи вещества от артишок.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.16065 seconds