Новини и статии

Забавете темпото с ...похапването

Публикувано в: Хранене и диети 28 October 2011

pohapvane

Когато са стресирани, хората често прибягват към някои калорични храни, които вместо да ги успокоят влошават състоянието им. Например - сладолед и други сладки храни. Те са коварни, защото след първоначалното повишаване на инсулина, той изведнъж рязко спада, което причинява отделяне на стресови хормони и увеличаване на напрежението. Същият ефект има и алкохолът.

Има обаче храни, които наистина успокояват.

Всички горски плодове

Яжте ги, когато сте напрегнати. Въглехидратите в тези плодове се превръщат в захар много бавно и не предизвикват внезапно покачване на кръвната захар. А съдържащият се в тях витамин С предпазва от повишаване на стресовия хормон кортизол.

Гуакамоле

Тази паста от авокадо съдържа много В витамини, които борят стреса и са необходими за поддържането на нервите и мозъчните клетки. Освен това в авокадото има много полезни мазнини.

Микс от ядки

30 грама на ден са достатъчни за разреждане на напрежението. Орехите действат като В витаминините, бразилските орехи възстановяват цинка, който намалява стреса, а бадемите повишават нивото на витамин Е, който предпазва от увреждане на клетките при хроничен стрес.

Портокали

Хората, които преди произнасяне на реч приемат 1000 милиграма витамин С, намаляват нивото на кортизола в организма си, както и кръвното налягане. Изяждането на 1 портокал отпуска напрежението и доставя витамин С.

Аспержи

Този зеленчук е богат източник на фолиева киселина, която повдига настроението по естествен начин. Освен това аспержите съдържат и калций.

Чай

Една чаша топъл чай без кофеин действа изключително успокояващо. Тази ароматна напитка заличава всички стресови ситуации от изминалия ден.

Натурален шоколад

Нищо не разрежда напрежението така, както натуралният шоколад. Купувайте шоколад с поне 70% съдържание на какао. Той съдържа фравоноиди, които освен че предпазват от рак и сърдечни болести, укротяват и нервите.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.16076 seconds