Новини и статии

Гените вече не са оправдание за напълняването

Публикувано в: Фитнес и тонус 1 September 2010

3e448298deb1ad4c_bellyfat

Двигателната активност може да намали последствията от генетичната предразположеност към затлъстяване със средно 40%, твърдят британски учени. Изследването, обхванало около 20 000 души, оспорва теорията, че наследствената склонност към затлъстяване е непреодолима и подкрепя идеята, че физическите упражнения са полезни за всички, които се опитват да намалят теглото си.

Тестове показали, че повечето участници в проучването са наследили между 10 и 13 генетични вариации, за които е известно, че увеличават риска от наднормено тегло. Някои от доброволците са имали до 17 вариации, други само 6.

Специалистите са открили, че всеки от допълнителните генетични варианти е свързан с увеличаване на индекса на телесната маса (ИТМ). Всяка допълнителна генетична вариация се свързва с увеличение на ИТМ, равно на 445 грама за човек с височина 170 см. При физически активните участници, рисковите гени са водели до увеличение на теглото със само 379 гр. Това е с 36% по-малко, отколкото при неактивните индивиди, които са наддавали средно с 592 гр. на допълнителен ген.

Откритието доказва за пореден път, че движението е не само полезно, но и важно за хората в риск от затлъстяване, допълват учените.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.11818 seconds