Новини и статии

Запазете зрението с подходяща диета и упражнения

Публикувано в: Здравни новини 5 July 2011

Със съвсем малко усилия и повече информация можете да запазите острото си младежко зрение до късна възраст.

ochila1
Както всеки друг орган в човешкото тяло, и очите се нуждаят от разнообразни вещества. Затова на първо място трябва да обърнете внимание на храненето.
 • Витамините A, C, E, минералите цинк и мед имат основно значение за зрението.
 • Aнтиоксидантите предпазват макулата от вредното влияние на слънцето. Те могат да се набавят от зелените листни зеленчуци, яйчния жълтък, жълтите чушки, тиквата, сладките картофи и морковите. Изследванията показват, че консумирането на зеленчуци с жълт и зелен цвят защитава от развитие на възрастовата дегенерация на макулата, която е главна причина за загубата на зрение.
 • Храни като чесън, лук, каперси, богати на сяра, цистеин и лецитин, предпазват очните лещи от образуване на перде (катаракта).
 • Съдържащите антоцианин боровинки и грозде предпазват от възпаления и подобряват зрението.
 • Омега-3 мастните киселини поддържат структурата на клетъчните мембрани и подобряват функцията на очите. Те се съдържат в риби като сьомга, сардина, скумрия и моруна.
 • Офталмолозите препоръчват задължително поне 1,5 л вода на ден, за да се предпазят очите от изсушаване.

Лесни упражнения също помагат за поддържане на добро зрение и предпазват от появата на плуващите пред очите черни точки. Изпълнявайте ги, след като се събудите, преди лягане и по всяко време, когато очите ви са уморени. При редовно упражняване ще забележите резултата след две-три  седмици. Ръцете ви трябва да са чисти, а настроението – добро и оптимистично.

 • Разтрийте дланите си една в друга, докато се затоплят, и ги сложете върху очите си за 5 секунди. Повторете 3 пъти.
 • Погледнете нагоре и завъртете очите си по 10 пъти в посока на часовниковата стрелка и обратно.
 • Фокусирайте погледа си. Вземете молив и изпънете ръката си напред. Фокусирайте погледа си върху молива, като го приближавате бавно към носа. На 15 см от носа започнете да придвижвате молива обратно, отново фокусирайки погледа си върху него. Повторете упражнението 10 пъти.
 • Mасажирайте слепоочията си кръгообразно с кокалчетата на палците си. Направете по 20 кръгчета в двете посоки. Повторете същите движения на челото над точката между веждите, след това под очите - от двете страни на изпъкналата част на носа.
 • Направете малка почивка. Наведете главата назад, затворете очи и се отпуснете за 3 минути.

Преценете внимателно средата, в която живеете и работите, защото много фактори в нея активно допринасят за увреждане на зрението. Такива са флуоресцентните лампи, мониторите, алергените, хлорът в плувните басейни, климатиците, четенето на слаба светлина и постоянното търкане на очите. Избягвайте цигарения дим, от който се повишава очното налягане. Носете качествени слънчеви очила.

Достатъчният сън - 7-8 часа - е от основно значение за доброто зрение. Не преуморявайте очите си или поне се опитайте да не е редовно. На всеки час през работния ден почивайте: след 50 мин. четене или работа на компютър прекъсвайте за 10 минути. При силна умора на очите легнете и поставете върху клепачите студени резенчета краставица.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Цистеин хидрохлорид - аминокиселина с антиоксидантно и хепатопротективно деиствие.

Л-цистеин е заменима аминокиселина, която се съдържа в протеина бета-кератин, който е основен структурен елемент за формирането на косата, ноктите и кожата. Подпомага за формирането на колаген, който е ключов за здравето и еластичността на кожата, косата и ноктите.
Л-Цистеин е необходим за формирането на аминокиселината Таурин и е важен компонент за формирането на мощния антиоксидант Глутатион .
Л-Цистеин подпомага детоксификацията на тялото от вредни токсини и защитава мозъка и черния дроб от разрушителното действие на алкохол, цигари и др.
Изгражда и заздравява структурата на кожата, косата и ноктите;
• Подпомага производството на колаген;
• Подобрява еластичността на косата и кожата;
Л-Цистеин подобрява структурата на лигавицата на стомаха и тънките черва, което подкрепя храносмилателната система срещу вредните въздействия от приема на различни лекарства (аспирин и др.). Особено важен е за метаболизма на различни биохимични съединения като Коензим-А, Биотин, Липоева киселина и Глутатион.
Л-Цистеин е добре да се комбинира със Селен (Selenium), витамин B-6 и витамин Е за максимална ефективност.

Препоръчителен прием 1-2 гр. на ден с обилно вода.

Продуктът не е лекарствено средство.

L-cysteine hcl monohydrate 99 %, usp. bp.

Цена: 500 гр. - 40 лв. и куриерски.

За контакт 0876265091.

Симов.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.15126 seconds