Новини и статии

Канадски учени направиха важно откритие за рака на гърдата

Публикувано в: Здравни новини 8 October 2009

важно откритие за рака на гърдата

Канадски учени съобщиха, че са успели за първи път да разчетат генетичния код на злокачествен тумор на гърдата и са идентифицирали мутациите, позволяващи разпространението на рака.

Изследването, чиито резултати са публикувани в научното списание "Нейчър", са проведени от екип на Института за рака в Британска Колумбия, ръководен от д-р Самюел Апарисио. "Това събитие е повратна точка в разбирането за произхода на рака на гърдата и в развитието на медикаментозното лечение за пациентите", каза в комюнике д-р Апарисио. За това откритие те са следили развитието за период от 9 години на тип злокачествен тумор, който представлява 10% от случаите на рак на гърдата. Идентифицирали са 32 мутации и след това са се опитали да определят броят аномалии, същестуващи в началния тумор. "Резултатът бе изненадващ, само пет от 32-те мутации бяха налични във вкички клетки на началния тумор, което ги идентифицира като причинители за отключване на болестта", пише канадският екип.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.16732 seconds