Новини и статии

Физически натоварвания срещу депресия

Публикувано в: Психично здраве, Фитнес и тонус 17 September 2009

Физически упражнения срещу депресията

Физическите упражнения са ефикасно средство за комплексно лечение на депресията, ако се прилагат редовно, с умерени натоварвания.

Според професора по психиатрия  Ендрю Лючтер от Калифорнийския университет обаче, резултатите са добри само ако това съпровожда терапията. Според него  физическите упражнения трябва да са не по-редки от 3-5 пъти седмично,  като полезно е всяко движение - най-вече това, което доставя удоволствие и положителни емоции.

Напоследък в комплексното лечение на депресивните състояния се включва и умерено физическо натоварване. Депресивно болните стават инертни, затворени, избягват общуване, активността им намалява рязко, трудно се справят с работата си. Физическите упражнения подобряват точно тези показатели. „Хората се владеят по-добре, повишава се самочувствието и настроението им, стават по-общителни и отворени към семейството и околните", казва от своя страна психологът  проф. Джеймс Блументал от университета Дюк. Обяснението учените намират във факта, че физическите упражнения стимулират отделянето на серотонин - хормон, от който настроението зависи пряко.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.16893 seconds