Новини и статии

Засилва се контролът върху изпълнителите на медицински услуги

Публикувано в: Здравни новини 25 September 2009

Стетоскоп

Необходим е завишен контрол на лекарите и строги санкции за онези от тях, които не изпълняват съвестно своите професионални задължения. Около това становище са се обединили Националната здравноосигурителна каса, Българският лекарски съюз и Българският зъболекарски съюз в хода на преговорите по Националния рамков договор за 2010 г.

В новия рамков договор ще залегнат и по-стриктни правила за чужденците, които искат да практикуват лекарска или зъболекарска професия у нас. Идеята е те задължително да членуват в съсловната организация на лекарите и да си плащат членския внос.
Където за едно работно място кандидатстват българин и чужденец, нашият специалист да има предимство.

В подготовката на НРД преговарящите са се разбрали още, че ако касата забави плащания към лекарите или им удържи неправомерно пари, след това ще се издължава с лихвите, след решение на съда.

Съсловните организации на лекарите и зъболекарите изразиха притеснението си, че ако се изпълни Законът за държавния бюджет за 2009 г., е вероятно парите на касата да бъдат орязани с 10 на сто, или с около 77 млн. лв. Според председателя на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков, това ще постави касата в изключително неблагоприятно положение, а това означава ощетяване на българина от здравни услуги.

БЛС и БЗС са написали писмо до министъра на финансите Симеон Дянков и до министъра на здравеопазването Божидар Нанев, в което настояват за среща и обсъждане на параметрите на бюджета на здравната каса за 2010 г.

Над 2,5 млрд.лв се предвижда да бъде бюджетът на НЗОК за следващата година, като тази сума е изчислена върху 6,6 млн. здравноосигурени българи и 1 млн. неосигурени, съобщи д-р Евгени Душков, председател на УС на институцията. Той увери, че дори да има някакви съкращения във финансирането на здравния сектор, парите за болничната помощ и доболничното лечение няма да пострадат и ще бъдат осигурени на 100 процента. Евентуално могат да бъдат забавени само плащанията по лекарствата.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.21930 seconds