Новини и статии

Здравословно от кухнята

Публикувано в: Хранене и диети 13 July 2010

cherenpiper

Може би се храните по-здравословно, отколкото предполагате. Оказва се, че подправките, с които овкусявате храната си, като кетчупът или лютивият сос, са много полезни за организма ви. Според последните изследвания някои подправки и билки не само овкусяват ястията, но намаляват апетита, подобряват храносмилането и дори укрепват паметта. Някои от храните, които стоят на рафтовете в хладилника, също са „лековити". Просто досега може да не сте ги разглеждали по този начин.

Keтчуп

Намалява риска от сърдечни заболявания

Дневна доза: 3 до 4 лъжици

Мощният антиоксидант ликопен, който се съдържа в кетчупа, забавя процесите, които водят до атеросклероза, твърдят американски биолози. Органичният кетчуп съдържа 60% повече ликопен от най-разпространените марки на доматения сос. В него има и повече витамини А, С и Е.

Тъмен мед

Забавя стареенето

Дневна доза: 2 до 4 лъжици

Според американски учени, които са изследвали 19 вида мед, тъмният мед /от елда или боровинки/ съдържа най-много антиоксиданти. Те предпазват клетките от вредното действие на свободните радикали и намаляват риска от сърдечни заболявания, рак, понижаване на умствените способности и дегенерация на макулата. Вместо захар прибавяйте по малко мед към овесените ядки, киселото мляко, чая и дресинга за салатата.

Розмарин

Унищожава канцерогенните вещества

Дневна доза: 1 до 2 лъжици

Розмаринът неутрализира канцерогените, които се образуват при готвенето на някои храни. Учени от Канзас установили, че когато говеждото месо се подправи с розмарин, преди да се сложи на скарата, предизвикващите рак вещества, наречени хетероциклични амини, намаляват от 30 до 100%. Според датски учени същият ефект има и добавянето на розмарин към тестото. Канцерогенната съставка акриламида се образува в богатите на въглехидрати продукти, когато се приготвят на температура над 130°.

Химици от Копенхаген открили, че при добавянето на 2 чаени лъжички розмарин към килограм тесто вредното вещество намалява наполовина. Според тях това се дължи ва антиоксидантите в билката.

Хрян

Премахва токсините

Дневна доза: 1/4 чаена лъжичка

Съдържащите се в корените и листата на хряна вещества (Glucosinolates) засилват способността на черния дроб да пречиства канцерогените и подтискат растежа на съществуващи тумори. Хрянът е един от най-добрите естествени източници на glucosinolates. В него има 10 пъти повече от тези съставки отколкото в броколите, които са известни като богат източник на антиканцерогенни вещества.

Зехтин

Укрепва паметта

Дневна доза: няколко лъжици

Зехтинът е най-богатият източник на олеинова киселина, омега-9 мастна киселина, която при храносмилането се превръща в хормон (oleoylethanolamide (OEA)), който поддържа доброто състояние на мозъчните клетки. Според учени от Калифорния този хормон активизира областта в мозъка, която е свързана с дълготрайната паме, или може да се каже, че "той е лепилото, което запечатва спомените".

Канела

Стабилизира нивото на кръвната захар

Дневна доза: 1 чаена лъжичка

Установено е, че хората, които добавят по половин чаена лъжичка канела към сладките храни, повишават по-бавно кръвната захар в сравнение с тези, които изобщо не употребяват подправката.

Според шведски учени канелата намалява инсулиновата чувствителност и позволява на организма да усвоява повече от глюкозата в кръвта, което води до стабилни стойности на захарта, а при диабетиците до по-малка необходимост от инсулин. Добавяйте канела към сладкиши, зърнени храни, мляко и кафе. Смес от канела, кимион, кориандър и орехи е идеална за ориз и други зърнени продукти.

Лютив сос

Намалява апетита

Дневна доза: няколко капки

Веществото капсацин, което придава лютивия вкус на чушлетата, не само намалява нивото на предизвикващия глад грелин, но също повишава хормона GLP-1, който подтиска апетита. Учените установиха, че хората, които пият доматен сок, подправен с капсацин преди всяко хранене, поемат 16% по-малко калории от тези, които пият сока чист. Добавяйте чили сос върху пиците, кафявия ориз, ястията от домати.

Черен пипер

Предпазва от рак

Дневна доза: Според вкуса

Веществото пиперин, което се съдържа в черния пипер, спира процеса на обновяване на стволовите клетки, които причиняват рак. Това са установили учени от Мичиган, които твърдят, че с ограничаването на броя на стволовите клетки се намалява и броят на клетките, които са склонни да образуват тумори. Ароматът на черния пипер ще се засили, ако запечете зърната за кратко преди да ги смелите.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.19765 seconds