Новини и статии

Съставки в пипера и куркумата предпазват от рак на гърдата

Публикувано в: Хранене и диети 14 December 2009

blackpepper

Куркумата е многогодишно тревисто растението, което намира приложение както в кулинарията, така и в медицината. Съдържа етерично масло (5%), флавоноиди, горчиви вещества, жълтото багрило куркумин и др. Етеричното масло в куркумата тонизира организма, повишава моторната и секреторната дейност на стомаха, червата и жлъчката, проявява и антимикробно действие.

Учени от Мичиганския университет са открили, че веществата куркумин (в куркумата) и пиперин (в черния пипер) са фактор в превенцията на рака на гърдата. Те ограничават растежа на стволовите клетки, които подпомагат развитието на тумори. Изследването, публикувано в Breast Cancer Research and Treatment, е проведено в лабораторни условия. Съставките довели до намаляване на стволовите клетки, които биха могли да се трансформират в злокачествени, но не са променили броя на здравите клетки.

Откритието може да окаже ефект върху сегашните методи за превенция, тъй като веществата са с много ниска токсичност, което не може да се каже за някои лекарства, които се употребяват в момента. Учените обаче предупреждават, че добавянето на тези вещества в диетата с цел предотвратяване на раково заболяване е непрепоръчително, защото не са правени тестове с хора.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.11964 seconds