Новини и статии

Знаете ли, че...

Публикувано в: Любопитно 9 August 2010

vaprosi

Смятате, че знаете всичко? А дали всъщност можете да отговорите на съвсем обикновени въпроси? Следващият материал е за любознателните хора, които не потискат любопитството си за нови факти.

Защо не можем да запълним озоновата дупка с произведен от човека озон?

Размерите на озоновата дупка са огромни. Всеки септември над Антарктида размерите й надминават големината на територията на Съединените щати и за получаването на такова количество озон, с което да се попълни дупката, ще е необходима астрономическа сума.

Защо морският въздух е полезен?

Оказва се, че морският въздух не е особено полезен. През 19 век в Англия се налага мнението, че въздухът в морските курорти е здравословен може би заради постоянния по това време смог в градовете. Свежата миризма на въздуха на морския бряг идва от един химикал, който се отделя от бактериите, виреещи на брега, но неговата концентрация е много ниска.

Ново изследване установило, че морската сол може да влезе в реакция с химикалите в дима, който изхвърлят морските съдове, и това увеличава замърсяването на атмосферата в по-натоварените пристанища.

Умират ли растенията от старост?

При добри условия някои растенията могат да живеят вечно. Те загиват от промените във външните условия. Едногодишните растения обаче загиват скоро след образуването на семена.

Остава ли дъвката в тялото с години?

Не. Дъвката е несмилаема, но няма магическото свойство да избегне нормалната функция на храносмилателната система. Най-много след 3 дни тя излиза от тялото по естествен път.

Как се появяват фобиите?

Около 10% от хората страдат от фобии. Някои от тях се провокират от травмиращи събития, а други са свързани с физически проблеми. Изследванията показват, че обикновените фобии са до известна степен генетични, докато други може да са свързани с историята и културата. Например страхът от паяци може да се проследи до Средновековието, когато паяците са се свързвали с чумата, тъй като изоставените домове на жертвите се покривали с паяжини.

Имат ли мъжете целулит?

Да. Не само жените имат целулит, въпреки че при мъжете той се появява на различни места - обикновено около врата и по корема.

Може ли микробите да се заразят от микроби?

Да. Микробът може да бъде още по-малък и да се настани в друг микроб.

Защо ни прилошава, когато пътуваме на задната седалка на колата?

Вероятно, защото нямаме достатъчно добър изглед към хоризонта. Прилошаването се появява, когато механизмът на равновесието във вътрешното ухо регистрира движение, а очите ви виждат, че сте седнали и не се движите.

Може ли да се живее само с вода и хранителни добавки?

Не. Организмът се нуждае както от витамини и минерали, така и от въглехидрати, мазнини и протеини. Те са необходими за енергия и обновяване на клетките.

Разхлаждат ли горещите напитки?

Да. Те създават усещането, че ви е по-горещо от действително. Така започвате да се потите повече, което води до понижаване на топлината.

Защо състезателите по сумо са толкова дебели?

Това може да се обясни с Втория закон на Нютън - за движението, според който ускорението е равно на силата/масата. Колкото по-тежък е състезателят, толкова повече сила трябва да употреби неговия противник, за да го помести и изхвърли от ринга или да го вдигне и тръшне на земята.

Най-тежкият борец в историята на сумото е тежал 267 кг. Досега никой състезател по вдигане на щанги не е успял да се справи с толкова килограми.

Защо с остаряването мъжете оплешевяват, а в ноздрите им космите растат?

Частичното оплешивяване при мъжете се причинява от хормона DHT - дихидротестостерон. Той влияе на организма по различен начин. От една страна, предизвиква оплешивяване, а от друга - препятства опадването на космите в ноздрите. Точният механизъм обаче все още не е напълно изяснен.

Защо дишането на чист кислород е смъртоносно?

Кислородът, който вдишваме, се поема от кръвта и се свързва с нейните транспортни молекули, наречени хемоглобин. Ако в дробовете ви постъпи по-висока от нормалната концентрация кислород, се възпрепятства способността на организма да го достави в кръвта. Така свободният кислород се свързва с повърхностните протеини на белите дробове, намесва се в работата на централната нервна система и също така атакува ретината.

Ще еволюираме ли отново от маймуните, ако човечеството изчезне?

Може би, ако от някаква унищожителна за човешкия род чума го изтрие от Земята и тогава е възможно друг вид маймуни да развият по-голям интелект и да се изправят на 2 крака.

Произвеждат ли осите мед?

Не. Осите пият нектар от цветята, но не го превръщат в мед. Тяхното потомство се храни от плячката, която са умъртвили.

Какъв е механизмът на огладняването?

Когато стомахът е празен, вагус нервът изпраща информация до хипоталамуса в мозъка. Гладът се контролира също от хормоните, чиито нива се променят според стойностите на различни хранителни вещества в кръвта и храносмилателния тракт.

Какъв е механизмът на действие на виаграта?

Виагра е търговското име на силденафиловия цитрат - лекарство, което се разработваше за лечение на високо кръвно налягане и сърдечни болести. То блокира ензима PDE5, който пречи на действието на ензима cGMP да отпусне гладкия мускул на част от тъкан в пениса, за да се осигури приток на кръв и да се получи ерекция. Когато виаграта блокира PDE5, действието на cGMP продължава, докато трае сексуалната възбуда и по този начин притокът на кръв в пениса е с по-високо налягане от нормалното.

Още през 80-те години на миналия век са използвани отпускащи гладката мускулатура лекарства за постигане на спонтанна ерекция, но постижението с виаграта е, че тя действа само когато мъжът е възбуден и само на пениса. Причината е, че ензимът PDE5 е специфичен за половия орган.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.06215 seconds