Болести

Остър бактериален цистит

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Острият бактериален цистит е възпаление на пикочния мехур причинено от бактериална инфекция. От бактериален цистит боледуват по-често жени, но заболяването засяга и двата пола и всички възрастови групи. Циститът често се придружава от болка и дискомфорт и може да прерасне в по-сериозно заболяване, ако инфекцията се разпространи към бъбреците.

Причини

Основната причина за развитието на бактериален цистит (както и на други уринарни инфекции) е бактерията Ешерихия коли (E. coli), която е чест обитател на червата. Други бактерии също могат инфектират пикочния мехур и да доведат до цистит.

Симптоми

  • Често уриниране
  • Спешност или нужда за бързо изпразване на мехура
  • Парене или болка при уриниране
  • Урина с неприятна миризма
  • Мътна урина
  • Кръв в урината

Диагноза

Обикновено диагнозата се поставя въз основа на типичните симптоми. При съмнение, се изследва проба от урината в лаборатория, под микроскоп, специални оцветявания за разграничаване на бактериите. Взема се и урина за урокултура. Чрез урокултурата се откриват подходящи антибиотици за лечението на бактериалната инфекция.

В определени случаи могат да се назначат и допълнителни тестове за откриване на подлежаща причина за инфекцията на пикочните пътища, например ултразвук, контрастни изследвания на бъбреците и пикочния мехур или цистоскопия.

Лечение

Най-доброто лечение е приемът на голямо количество течности.

До определена степен алкализирането на урината подпомага унищожаването на бактериите - натриев бикарбонат (една чаена лъжичка) в половин чаша вода, два или три пъти дневно. Подобен ефект има и сокът от червена боровинка.

Ако симптомите персистират, трябва да се потърси лекарска помощ и да се обмисли употребата на антибиотик.

Предотвратяване

Прием на голямо количество течности, най-добре над 1,5 литър на ден.

При момичета, спазването на хигиени навици - интимна хигиена след посещаване на санитарния възел.

Page generation time: 0.04653 seconds