Новини и статии

Кои витамини се включват в битката с понижения имунитет

Публикувано в: Превенция и хигиена 31 October 2013

Не всички витамини могат да се натрупват в организма и няма как да се запасим с тях

vitaminiminerali

За някои хора есента е такава, каквато я изобразяват на картините - красива, топла, слънчева, с падащи листа и разноцветни дървета. Но за повечето от нас сезонът е свързан с хладно и влажно време, мрачни облаци, ветрове. Чувстваме се изморени, наляга ни сънливост и слабост, а всичко това заедно с раздразнителността, лошото настроение, честите простуди и вирусни инфекции са първите признаци на витаминен дефицит. Но защо се получава това, когато през лятото на трапезата ни редовно присъстват пресни плодове и зеленчуци?

Причината е, че не всички витамини могат да се натрупват в организма и няма как да се запасим с тях. Сигурно сте чували понятието „дневна норма на витамини и минерали". Става въпрос именно за тези вещества, които трябва да постъпват в организма ни ежедневно.

Най-бързо на недостига на витамини реагира имунитетът ни. През есента, когато времето се променя, а менюто ни обеднява на полезни вещества, трябва да обърнем внимание най-вече на сезонните витамини, макро- и микроелементи, които могат да поддържат съпротивителните сили на организма ни срещу простуди и вируси.


Какво включва понятието „сезонни витамини", когато става въпрос за есента?

На първо място това е витамин С. Именно за него трябва да се сетим, когато говорим за простуда и профилактика. Витамин С е едно от най-полезните и необходими вещества, затова трябва да го приемаме всеки ден, защото той не се синтезира от организма и не се натрупва. Витамин С е мощен антиоксидант, който участва в обменните процеси и окислителните реакции на организма, подобрява имунитета и самочувствието. Ако непрекъснато ви е студено, често настивате и трудно заспивате, значи се нуждаете от витамин С. Трябва да знаете, че при повишена температура, която съпровожда всяка настинка, този витамин бързо се разрушава, затова се погрижете винаги да го имате в наличност.

Не по-малко важен е сезонният витамин А. Той участва в окислително-възстановителните процеси, регулира синтеза на белтъчините, помага за нормалната обмяна на веществата, на функцията на клетъчната мембрана, играе важна роля във формирането на костите и зъбите, забавя процеса на стареене. Отдавна е известно благотворното влияние на този витамин върху зрението. Но през късната есен за нас най-важно е, че той гарантира нормалната дейност на имунната система и е неотменна част от борбата с инфекциите. Приемът на витамин А повишава бариерната функция на лигавицата, защитава от простуди, грип и инфекции на дихателните пътища и храносмилателния тракт, поддържа и възстановява епителната тъкан. Дефицита на витамин А най-лесно ще установим по кожата на ръцете и лицето, която започва да се бели.

Смята се, че най-силният природен антиоксидант е витамин Е. Той поддържа имунитета, участва в синтеза на хормоните, защитава клетките от увреждане, забавя развитието на свободните радикали, а оттам и на раковите клетки. Витамин Е обезпечава устойчивостта на еритроцитите към въздействието на вирусите и бактериите, подобрява снабдяването на клетките с кислород, помага да се справим с умственото натоварване, предпазва ни от нервен срив и противодейства на стреса. Този витамин не може да се натрупва в организма, затова трябва да се приема всекидневно.

Витамините С, А и Е са антиоксидантното трио, което според инфекционистите и имунолозите е особено необходимо през есенно-зимния период. Естествено, не бива да забравяме и другите витамини, както и макро- и микроелементите.

Истински помощник на имунитета са витамините от групата В. Те отговарят за паметта, добрия сън и бодростта. Без тях е невъзможно формирането на защитни кръвни телца, което означава, че и съпротивителните сили на нашия организъм ще се понижат. При дефицит на витамините от тази група страда нервната ни система, хората стават раздразнителни и сънят им се нарушава.

Дефицитът на витамин D се проявява главно през есенния и зимния сезон поради недостига на слънчева светлина. Известно е, че този витамин се образува под въздействието на ултравиолетовите лъчи. Набавянето на витамин D не е лесно, но е необходимо, защото без него сезонната умора ще се засили.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

5 Коментара

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Убеденк

Браво, Стела!

Много правилно казано от втория коментар. Да добавим също, че маса хора са на вечната диета боб, леща, картофи и ориз, защото това могат да си позволят. И се създава един омагьосан кръг.

Защо хората страдат от витаминен недоимък през зимата ли? Ами защото отдавна са забравили есенно-зимните сурови витаминозни бомби: цвекло, ряпа, алабаш, зеле, карфиол, броколи, листно цвекло и зеле, пащърнак, моркови, тиква, сладък картоф, джинджифил и куркума, лук, праз, чесън, люти чушлета, покълнали семена и ядки, суров мед и полен, мушмули, дюли, зимни ябълки и круши, грозде, райска ябълка, нар, смокини, сушени плодове и зеленчуци, билки, органичен ябълков оцет, сурови яйца (от село) и прочие: а се тъпчат с добре осолени туршии, с компоти и сладка, с онова подобие на хляб по щандовете на големите магазини, с готвени манджи с „месо“ и „сирене“, с „кренвирши“, „мляко“, с рафинирани и хидрогенирани мазнини. А тютюнопушенето, алкохолизмът и прекалената употреба на кофеин отдавна са извън контрол.
Е, всеки сам си избира дали да е жизнен и здрав или да е инертен и болен (т.е. модерен), нали? :-D

zzhztj\

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията

Индекс на телеснaта маса

см
кг.
год.
Регистрация на лекар

Вие сте лекар?

Създайте подробен профил и представете вашата практика.

Page generation time: 0.15263 seconds