Новини и статии

Ще разпознаете ли симптомите на инфаркта?

Публикувано в: Превенция и хигиена 22 November 2013

infarktnamiokarda

Стандартното изобразяване по филмите на човек с инфаркт е някой, който се хваща за гърдите и се затруднява да диша. Това наистина са симптоми на инфаркт, но те се проявяват предимно при мъжете. При жените почти винаги инфарктът се получава без симптоми. При тях обикновено не се появяват болки, а само усещане, че нещо притиска гръдния им кош или слаб дискомфорт, който се засилва. Или слаба болка в рамото. Също така, жените обикновено пренебрегват тези симптоми, решавайки, че този ден са в лоша форма. Повдига им се и се чувстват изтощени, но решават, че това е стрес.

Заради пренебрегването на симптомите инфарктът е по-опасен за жените. Малко вероятно е жена да посети лекар и да каже, че получава инфаркт. А понякога и лекарите отдават изтръпването, сърцебиенето, главоболието и избиването на студена пот на тревожност.


Статистиката показва, че жените пропускат поставянето на диагноза  „инфаркт" над два пъти повече от мъжете. И половината от жените с инфаркт никога не викат Бърза помощ. Ето 3 стъпки, които биха помогнали на жените.

Разпознайте симптомите - Ако имате един или повече от симптомите, които бяха споменати, веднага посетете спешно отделение. Не го отлагайте. По-добре е да извикате Бърза помощ вместо да пътувате до болницата. Докато чакате Бърза помощ, сдъвчете един аспирин. Той може да спаси живота ви.

Вземете мерки за здравето на сърцето си - Спрете продължителните физически упражнения и преминете на по-кратки като постепенно увеличавате времетраенето. Това помага за възстановяване на капацитета на сърцето, който обикновено се изчерпва при по-продължителни периоди на дълготрайни упражнения.

Подхранвайте сърцето си - Приемайте много CoQ10. Този коензим е изключително хранителен и главен източник на енергия за сърцето. Той се съдържа в говеждото месо, яйцата и рибеното масло. Може да се приема и като хранителна добавка - по 50 мг дневно. Друг основен за сърцето витамин е ниацинът или витамин B3. Той може да повиши HDL (добрия холестерол) с 15 до 35%, което предпазва сърцето. Освен това ниацинът чисти черния дроб от опасния липопротеин, наречен Lp(a). Статистиката показва силна връзка между Lp(a) и инфаркта. Ниацин може да доставяте на организма си с приемането на нетлъсти меса, ядки, бобови храни и картофи. Или с по 500 мг. дневно хранителна добавка.

Източник: CredoWeb

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

3 Коментара

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Хрссмкмсм

Здравейте аз напоследък имам чести бодежи в гърдите,истръпват ми устните,ръцете съшто не се чувствам добре за определено време.И това явление се повтаря.Незнам какво да направя.

temata e mnogo interesna vinagi nauchavam neshto koeto me interesuva.blagodaria VI za iformatsiata.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.02567 seconds