Новини и статии

Съвети за добра устна хигиена от Д-р Молдованов

Публикувано в: Здравни новини, Красота и естетика Автор: Д-р Божидар Молдованов 12 April 2017

1zabiografia

Здравейте, 

казвам се Божидар Молдованов и съм лекар по дентална медицина. В настоящата статия бих искал да обърна внимание на една неразделна част от денталното здраве, а именно устната хигиена. Тази тема често бива пренебрегвана от повечето хора, но истината е, че правилната поддръжка на зъбите е изключително важна за здравето. Добрата орална хигиена е превенция срещу нежелани проблеми.

В моята практика често срещам пациенти, които се затрудняват с правилното миене на зъбите. Те или не могат добре да почистят зъбите си, или в старанието си да бъдат перфектно измити, увреждат необратимо емайла и дори дентина им. Грешки могат да се допуснат както при избора на средства за орална хигиена, така и при техниката на прилагането им.



Измиване

Почистването на зъбите започва с миенето им с подходяща четка и паста и трае около 3 мин. Извършва се бавно, старателно и с минимален натиск. Задължително се прави сутрин след ставане и вечер преди лягане. Грешно е схващането, че чрез натискане и търкане ще измиете зъбите си по-добре. Четката се сменя на всеки 3 месеца или след инфекциозно боледуване, тъй като тя задържа бактериите.

Четкат се външните, вътрешните стени на зъбите, както и дъвкателната повърхност. Правилното миене се извършва с 3 типа движения:

  • хоризонтални с много лек натиск
  • измитащи движения от венецакъм дъвкателната повърхност
  • спираловидни (наподобяващо пушек от комин).

Завършва се с изчеткване на езика с гуменото покритие от обратната страна на главата.

Препоръчвам да се избягва миенето на зъбите непосредствено след консумацията на кисели храни, цитруси или фрешове, тъй като това действа разрушително на емайла. Най-добре е да се изчака 30 до 60 минути след хранене.

Използване на конец за зъби

Следваща стъпка от почистването е използването на конец за зъби. Отрежете 20-30 см, навийте го на средните си пръсти на двете си ръце и след това го хванете с палеца и показалеца си, като накрая получите 2-3 см опънат конец между двете си ръце. Опънатата част на конеца се вкарва между зъбите до достигане до венеца и се изкарва деликатно на зиг-заг.

Интерденталните четки са друго алтернативно средство за почистване на междузъбните пространства.  Те се използват сухи или напоени с течност, въвеждат се нежно между всички зъби последователно.  Това почистване, както и почистването с конец е препоръчително при здрави зъби и венци и е достатъчно да се прави веднъж дневно, след вечерното миене на зъбите.

Изплакване с вода за уста

Плакнене на устата с вода за уста е последната стъпка от почистването на зъбите. Тя цели да отмие хранителните остатъци и плаката след почистването с конеца и четката, както и да достигне до недокоснатите от другите средства места. Количеството вода се определя с мерителната чашка на продукта, а времето за плакнене трае около 30 сек.

 

 

 

В заключение мога да кажа, че използването на правилните техники за ежедневна устна хигиена са в основата на доброто дентално здраве и красивата усмивка. Подробната консултация на пациентите относно въпроси по устната хигиена е задача на всеки отговорен стоматолог. Изборът на средства за добра устна хигиена е също част от съветите, които денталният лекар трябва да предложи.  

Източник: Д-р Божидар Молдованов

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

8 Коментара

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Относно "Сам ли сте си писали коментарите?", като гледам първите 4 коментара (и четирита похвалващи) са средоточени в период от около две седмици (12.04.2017-01.05.2017), а следващите 3 (от които само един е похвалващ) - в период от 4 години и половина (01.05.2017-13.02.2022). "Силният" старт в първите две седмици не пасва много на останалото. Жалко, че хората не разбират, че едно неутрално впечатление е много по-хубаво от лошото впечатление от (вероятно) манипулиране. Аз лично бих предпочел да нямам много общо с такъв човек.

Пациентка съм на Д-р Молдованов. Страхотен стоматолог. Благодаря за професионалното отношение.

Сам ли сте си писали коментарите?

kade moga da namerq catalin za ochi

Браво! Колко много ми помогнахте,Д-р Молдованов да разбера,че не съм се справяла добре до сега с хигиената. Моят приятел отдавна ми говори за вас. Крайно време е да ви посетя!

Интересна статия от един млад и кадърен стоматолог! Др Молдованов ни лекува от доста време и винаги сме оставали доволни.

Пациент съм на д-р Молдованов повече от година и мога само да го препоръчам. Професионализъм и персонално отношение към всеки един мой въпрос. Кабинетът е много модерен.

Разбрах за д-р Молдованов от сайта му  и реших да пробвам. Останах много доволен, разликата с предните ми зъболекари е голяма.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.13343 seconds