Новини и статии

Алкохолът – къде всъщност е мярката?

Публикувано в: Любопитно 29 December 2010

Хапнете солидно, преди да вдигнете чашката.

chervenovino

Няма как по време на празниците да не говорим отново за пиенето. По този въпрос са изписани милиони страници, а мненията често са диаметрално противоположни. Все пак има доказани от науката факти, които няма как да бъдат пренебрегнати.

Отдавна отмина времето, когато лекарите категорично забраняваха всякакво пиене. Напротив, вече и медиците говорят за определени ползи от алкохола, когато се приема в определени граници. Но не и при деца и младежи! Все пак никой сериозен лекар няма да препоръча на въздържател да започне да пие, за да се „лекува". Но ако така и така употребявате алкохол, трябва да знаете къде е допустимата мярка.

Как влияе алкохолът на организма?

Етанолът (С2Н5ОН - всъщност е чистият алкохол, който приемаме с различните питиета) потиска нервите, които контролират неволевите действия като дишане, сърдечна дейност, движенията на храносмилателния тракт. Телесната температура спада въпреки усещането за загряване. В действителност се загрява повърхността на тялото и то отдава много повече топлина, поради което вътрешната температура става по-ниска. Спада и нивото на кръвната захар.

Алкохолът е дразнител и за стомашната лигавица. Всички тези последици са в правопропорционална зависимост от дозата. Големите количества алкохол могат да застрашат здравето дори и при еднократна злоупотреба.

Същевременно много хора са изпитали отпускащото действие на алкохола върху тялото и психиката. Появиха се и проучвания, че точно премерената консумация може да снижи сърдечно-съдовия риск. Става въпрос обаче за хора, които имат някакъв рисков фактор - например висок холестерол. Никой не препоръчва на здрави хора в млада и средна възраст да започнат да пият с оглед профилактика. Препоръката е хората, които пият много, да започнат да пият умерено, при това основно червено вино или бира за сметка на твърдия алкохол.

За ползите от червеното вино е говорено многократно. Доказано е, че то намалява риска от инсулт и диабет, засилва паметта и предпазва от инфекции. Има изследвания, че съставка в червеното вино, дори спира развитието на раковите клетки.

Къде всъщност е мярката?

Допустимите количества алкохол варират според много фактори - възраст, пол, тегло, общо състояние и др. В общия случай за умерена консумация се смята приемът на 1 до 2 напитки дневно за мъжете и 1 напитка за жените. За една напитка се смята 350 мл бира, 150 мл вино или 40-50 мл ракия, водка или друг високоградусов алкохол. За мнозинството от нашата популация това се смятат за нищожни количества, но това са обемите, които черният дроб в общия случай може да преработи безпроблемно.

При употреба на алкохол трябва да се съобразят и редица други фактори - остри или хронични болести, прием на лекарства, времето, за което даденото количество се изпива, дали това става на гладно, или след нахранване. Пиенето набързо и на празен стомах има най-бърз ефект. Затова винаги трябва да сте хапнали солидно, преди да вдигнете чашката. Само на Балканите твърдите питиета са аперитив. По света те се приемат след основното ядене. И това не е случайно. Така се осигурява много по-плавно постъпване на алкохола в кръвта.

Как се изтрезнява?

На първо място, ако пиете умерено, изобщо няма да имате нужда от изтрезняване. Но повечето хора отлично познават тежкия махмурлук: горчив вкус в устата, тежест в стомаха, главоболие, замаяност, безсилие. Тези признаци са израз на интоксикацията на организма от алкохола. Широкоприлаганите методи за свестяване като силно кафе на гладно, студен душ, кросове и т.н. нямат реална полза. По-скоро е необходим прием на повече течности - чай със захар, редуван с подсолен айрян, почивка и отказ от поговорката „клин клин избива": не пийте на другия ден след тежка нощ.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Аз откога разправям, че консумацията е полезна!!!

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.10642 seconds