Новини и статии

Безплатни изследвания за хепатит В и С във Варна

Публикувано в: Здравни новини 14 October 2010

С хепатит В са заразени около 5% от българите, а с хепатит С - 1,5%.

bloodtest

Кампания за безплатно изследване за хепатит В и С започна във Варна. Тя ще продължи до края на годината и няма да има ограничения за броя на направените тестове, съобщи председателят на Националното сдружение за борба с хепатита „Хепасист" д-р Станимир Хасърджиев.

Всеки, който желае, може да посети лаборатория „Статус", която приема на три места в града - на бул. „Съборни" №24, ет.3 (бившата Стоматология), в двора на Окръжната болница и в медицински комплекс „Младост", всеки делничен ден от 8:00 до 17:00 часа.

Тестът за хепатит се прави с венозна кръв, а резултатите са готови на следващия ден. В случай, че пробата е положителна, лаборантите ще повторят изследването и едва когато то се потвърди, пациентът ще бъде насочен към проф. Искрен Коцев, който завежда Клиниката по гастроентерология в Университетската болница „Света Марина".

Важно е да се знае, че хепатитът протича безсимптомно. Черният дроб започва да създава дискомфорт, едва когато е изменен, т.е. в късна фаза от заболяването. За хепатит В лечение няма. Налични са обаче достатъчно добри лекарства, които да потискат вируса, така че да не се развие до чернодробна цироза. За хепатит С терапия има, но е добре да се хване навреме, за да е успешна.

По официални данни с хепатит В са заразени около 5% от българите. Хепатит С е проблем на около 1,5% от населението.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

2 Коментара

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Чудесна е идеята! :) Може да са стари реактиви, но пък каква е гаранцията, че като си платиш, ще го направят с нови?

Безплатно?Безплатно е сиренето в капана на мишката,при това само за мишката!
С какви реактиви ще се прави безплатното изследване?Както в бившите ХЕИ-та с остатъци от складове?
Айде може и без безплатното !

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.16824 seconds