Новини и статии

Дневна светлина срещу затлъстяване

Публикувано в: Здравни новини 27 August 2009

Дневна светлина

Британски учени от университета в Нотингам установиха ключовата роля на дневната светлина за активирането на кафявата мастна тъкан, която преработва бързо мазнините в енергия. При страдащите от затлъстяване активността на тази тъкан е рязко понижена.

Кафявата мастна тъкан се съдържа в значителни количества в тялото на бебетата през първата година, както и на животните, изпадащи  в  летаргичен сън. Тя е в състояние да произвежда 300 пъти повече топлина на единица маса от всяка друга тъкан в организма. Медиците изследвали активността на кафявата мастна тъкан при над 3500 души и установили, че тя е по-висока при жените и зависи от сезонните колебания на температурата и от продължителността на светлата част от денонощието. При това именно светлината е основният фактор в регулацията на тази активност. Според учените, получените резултати могат да доведат до разработването на принципно нови методи за лечение на затлъстяването с помощта на дневната светлина.

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.19306 seconds