Новини и статии

Гладуването и преяждането водят до тежки последствия

Публикувано в: Хранене и диети 17 September 2009

булимия - анорексия

Съвременният човек не желае наднормени килограми. Те пречат не само на фигурата, но и на живота и здравето му, затова всички мечтаят да се избавят от тях. А дали е достатъчно само желанието? И как човек може да се справи с чревоугодничеството?

Навярно много от вас са слушали за хора, които се хранят със слънчевата енергия. Но всички експерименти доказват, че гладуването води до необратими изменения в органите и завършва със смърт.

Манията по диети, гладуване и извайване на съвършеното тяло доведе след себе си една болест, наречена неврогенна анорексия. От нея боледуват обикновено млади жени и съвсем невръстни девойки. Често се наблюдава сред образованите слоеве на обществото. През последните 10 години честотата на заболяването е нараснала 6,5 пъти.

Рисковите фактори за неврогенната анорексия са психоемоционален стрес, особено в юношеска възраст, когато хората са с понижено самочувствие и изпитват недоволство от външността си.

Признаците са следните:

Болният възприема теглото си като наднормено и изпитва натрапчив стремеж да отслабне. Независимо от изтощението той продължава да мисли така. Той отрича да е гладен, уморен и в депресия.

При жените се нарушава менструалният цикъл. Патологията се засилва от зависимостта от мнението на околните и липсата на увереност в себе си.

В кръвта на болните от неврогенна анорексия се отбелязват високи дози от специфичния хормон кахексин. Този хормон се отделя от някои злокачествени тумори, което води до изтощението. От друга страна, страдащите имат и високо ниво на хормона, потискащ апетита - холецистокин. Това означава, че неврогенната анорексия е не само психологично нарушение, но и заболяване, обусловено от определени хормонални нарушения.

ВНИМАНИЕ!

Мастната тъкан е необходима на жените за поддържане на половата функция. В противен случай винаги се нарушава менструалният цикъл.

НАРУШЕНИТЕ ХОРМОНАЛНИ „ВЗАИМООТНОШЕНИЯ" МЕЖДУ ХИПОТАЛАМУСА И МАСТНИТЕ КЛЕТКИ СА В ОСНОВАТА НА ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО

Нарушеното взаимодействие между хормоналното ниво и хипоталамуса води до изменение в поведението на човека - променя се неговата психика. Оказва влияние на начина на живот.

Хипоталамусът ни "казва" кое е приятно и желано и кое - неприятно и отвратително. Пак той оформя предпочитанията и ценностите на човека.

Именно хипоталамусът е мястото, където се заражда човешката страст. Една от тези страсти е чревоугодничеството.

Класическият поглед на причините за затлъстяване изтъква две основни: човек не става навреме от трапезата и се изпъва на дивана "да си почине от яденето", вместо да се поразходи. Логично е, че ако приетата с храната енергия превишава разхода на тази енергия, се поставя началото на първичното затлъстяване. Обаче ключовият механизъм за поддържане на наднорменото тегло се дължи на нарушените хормонални "взаимоотношения" между хипоталамуса и клетките на мастната тъкан.

Според диетолозите диетата е неотменимо, основно условие за лечение на затлъстяването. Но само по себе си нормализирането на теглото не прави пациента по-здрав.

Нещата са точно както при лечение на треската, когато болният има висока температура. Понижаването на температурата още не значи, че болният е излекуван. Ако болестотворният фактор продължи да действа, хипоталамусът не може да нормализира състоянието. Поради тази причина често, въпреки понижаването на теглото, се запазват проблемите, свързани с нарушена обмяна на веществата. Отслабващите се оплакват от зиморничавост и имат понижена полова функция.

Затова най-съвременният подход за лечение на затлъстяването е хормоналната корекция.
Това означава да се регулира нивото на хормоните, които се отделят от клетките на мастната тъкан и въздействат на хипоталамуса.

"ВЪЛЧИЯТ ГЛАД" Е НЕВРОГЕННО РАЗСТРОЙСТВО, КОЕТО ПРОТИЧА ПО-ТЕЖКО ПРИ МЪЖЕТЕ

Сред разстройствата, свързани с нарушения прием на храна, лекарите забелязват и явлението "вълчи глад" или булимия.

Булимията е разстройство от неврогенен характер. За нея е характерно направо нечовешкото, страстно поглъщане на храна, след което настъпва съжаление и разкаяние. Това кара болните да преминат на диета. Но често нещата стигат до такива крайности като прием на слабителни или пълен отказ от хранене.

След "засищането" в организма на болния се отделят хормоните на щастието, както ги наричаме. Но в същото време е понижено нивото на тези хормони, които потискат апетита. При мъжете това разстройство протича по-тежко, отколкото при жените. Дори 5-6 на сто от тях стигат до самоубийство.

Болните често страдат от депресия, аритмия, бронхобелодробни нарушения. А всичко това е свързано с честите пристъпи на повръщане.

ЛЕЧЕБНОТО ГЛАДУВАНЕ НЕ Е ПАНАЦЕЯ

Лекарите в древността са прилагали метода на лечебното гладуване.

Интересът към този метод нараства през втората половина на ХХ век, когато възниква проблемът с хиподинамията и преяждането.

Отслабването обаче се съпровожда с понижаване функцията на щитовидната жлеза, нарушение на терморегулацията и понижаване на имунитета, предупреждават медицински специалисти.

Съществува един важен момент в този процес. Когато човек, страдащ от нарушена обмяна на веществата, нормализира теглото си, това не означава, че е оздравял. Хипоталамусът обаче пази информация за обичайното за него тегло. И организмът на всяка цена се стреми да си го върне.

Лечебното гладуване дава положителен ефект при някои алергични заболявания, някои кожни болести и нервно-психични разстройства - например шизофрения, установили лекарите.

Тук е мястото да напомним, че гладуването трябва да се осъществява така, че да се избегне авитаминозата. То не трябва да се превръща в стрес.
Продължителността на лечебното гладуване не трябва да бъде повече от 15 дни.
Не забравяйте: гладуването не е панацея, нито е метод на самолечение.

САМО СПЕЦИАЛИСТ МОЖЕ ДА РЕШИ КАКВА ДИЕТА Е НУЖНА НА КОНКРЕТНИЯ ЧОВЕК

Наше задължение е да напомним за ползата от умереното хранене. Много специалисти, а и дълголетници, твърдят, че човек трябва да става от трапезата леко гладен.

Диетолозите в днешно време посочват и обръщат внимание на три основни причини за затлъстяването: нарушена неврогенна регулация, хормонална патология и наследствени фактори. Затова изключително лекарски въпрос, по-точно въпрос на специалистите е да решат каква диета е нужна на конкретния човек и нужна ли е въобще.

Многобройните препоръки от модните списания относно диетите са нищо повече от спекулация по темата и вечният стремеж за красота. В най-добрия случай всички те са изготвени на принципа "няма да навредят на здравето на човека".

В резултат на подобни диети теглото намалява за известно време с 3-4 кг. Но това е вследствие загубата на вода от организма. В същото време само лекарят-специалист може да определи дали сте здрави и как подобни експерименти ще се отразят на вашето здраве.

В заключение - ако искате да отслабнете - обърнете се към специалист-диетолог, а не вярвайте сляпо на купищата реклами и препълнените с "чудодейни" таблетки, билки и дъвки за намаляване на теглото рафтове в аптеките.

Източник: Блиц

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.09236 seconds