Новини и статии

Грижа за детските зъби - новости

Публикувано в: Превенция и хигиена 10 March 2011

detemiezabi

Нелицеприятната статистика за денталното здраве на децата и подрастващите в България тревожи сериозно експертите, защото те знаят истинските й последици и измерения – медицински, икономически, социални.

Крайно време е да се замислят и родителите. НЗОК покрива приличен пакет услуги до 18-годишна възраст, но от тях се възползват едва 20% от семействата. В същото време у нас се случва нещо абсурдно за европейска страна през XXI в. – всяка година се вадят хиляди постоянни зъби на деца.

Най-сетне има шанс чрез националната програма за профилактика, чиято пълноценна реализация позакъсня, нещата да тръгнат към промяна. Един от мащабните проекти по програмата е безплатното поставяне на силанти на децата от 6 до 8 години.

Технологията носи наименованието си от английската дума seal – „запечатвам”, и е абсолютно безболезнена. На практика става именно това – зъбите се „запечатват”, като по този начин се защитават от кариес.

Всъщност идеята за силантите е на почти 100 години. В Германия за първи път са се поставяли подобни средства, цименти за предпазване от кариес, но масово методът започва да се практикува в САЩ през 1975 г.

Материалът е подобен донякъде на използвания за белите пломби, но силантите се поставят в дълбоките ямки на постоянните дъвкателни зъби и по така образувалата се гладка повърхност плаката не се задържа. А се знае, че точно обитаващите плаката микроорганизми разяждат емайла на зъбите.

Защо точно на тази възраст ще се прилага безплатната профилактика със силанти?

„Най-ранно от постоянните зъби пробиват шестите и през следващите 2-3 години емайлът им все още съзрява. Точно в този период зъбите са изключително уязвими на агресивните условия в устата - плаката, температурните промени, киселинността, и най-често именно шестите зъби развиват кариес.

Затова сме ги заложили в Националната програма за профилактика на оралните заболявания”, обяснява д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз. Силантите вече са закупени от Министерството на здравеопазването.

Те ще бъдат поставяни само от около 500-600 зъболекари в цялата страна, разпределени по региони, защото по този начин може лесно да се проследи и контролира финансираната от държавата програма. Тук е особено важна информираността и активността на семейството, защото поставянето на силантите е безплатно, но не е задължително. Родителите, чиито деца са по-големи, също могат да се възползват от силантите, като цената не е непосилна - между 25 и 60 лв. според избрания зъболекар.

Националната програма за профилактика предвижда и обучения под различна форма за родители и деца как правилно да се мият зъбите.  "Установих с анкета сред моите студенти, че някои чак в трети курс научават как да почистват зъбите си, а това трябва да го знаят още съвсем малките деца ", каза д-р Шарков.

Специалистите ще съсредоточат усилията си в още една много важна посока, за да бъде проблемът със зъбите на подрастващите обхванат комплексно – храненето. Прекаляването с тестени и сладкарски изделия, недостигът на пресни плодове и зеленчуци са пагубни за пробиващите постоянни зъби. Много внимавайте с въглехидратите, съветва д-р Шарков. Вместо бисквита или вафла между основните хранения дайте на детето плод.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.05652 seconds