Новини и статии

Хигиената - най-важна за здравето на зъбите

Публикувано в: Превенция и хигиена 25 June 2010

whiteteeth4

Избелването на зъбите, което търси ефекта на искрящобялата „холивудска" усмивка, има и дефекти. В зависимост от избрания метод на избелване те могат да се крият освен в цената, също и в риска за венците и най-вече - за зъбния емайл. Преди да предприемете нещо по-радикално за блестяща усмивка, можете да положите за зъбите си прости, безвредни и ефикасни грижи.

Първото условие за добрия външен вид на зъбите е много стриктната хигиена. Специалистите напомнят, че напрегнатият и забързан ритъм на живот постоянно „отхапва" време от необходимите поне три минути два пъти на ден за миене на зъбите.

Почистването с конец и други специални средства за междузъбното пространство също е задължително срещу плаката, която е отлична среда за бактериите. Най-добрият вариант е зъбите да се мият след всяко хранене.

Откажете се от газираните напитки. В тях има разрушаващи зъбния емайл киселини - фосфорна, лимонена, ябълкова, винена. Или поне изплаквайте устата си след чаша газирано. Пиенето през сламка предпазва зъбите от тези киселини. И с портокаловия сок не бива да се прекалява, защото уврежда зъбния емайл.

Отдайте предпочитание на чая, който не само не е опасен за емайла, но заздравява зъбите, тъй като съдържа флуорид. Напоследък изследователи посочват зеления чай като особено полезна за зъбите напитка. Спанакът и другите листни зеленчуци също са в „приятелското" за зъбите меню - те образуват върху тях невидимо покритие, което ги предпазва от оцветяване и петна. Ябълките и морковите пък почистват по естествен начин тези петна. Истинското кисело мляко е отлична профилактика за венците. Установено е, че хората, които обичат кисело мляко, страдат по-рядко от заболявания на венците и съответно от загуба на зъби.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.02359 seconds