Новини и статии

Хранене след грип

Публикувано в: Хранене и диети 11 December 2009

hranene_sled_grip

Пандемичната вълна, която сериозно засегна и България, причини вирусна инфекция при много хора, при това в по-ранен период в сравнение с традиционно високата заболеваемост у нас в края на януари и началото на февруари. Но това не означава, че ще бъдем подминати от сезонния грип, който вече дава повишена заболеваемост в някои държави. Точно затова е важно след прекарано заболяване организмът да се възстанови в максимална степен, защото, за съжаление, преболедуването от новия грипен вирус не дава имунитет срещу сезонния грип, нито срещу другите видове широко разпространени вирусни инфекции.

За да не се влезе в порочния кръг „от болест в болест", трябва да се положат целенасочени усилия. Активното и адекватно лечение по време на острия период на дадено заболяване трябва да бъде последвано от комплексни мерки за укрепване на организма и възстановяване на съпротивителните сили. Тези мерки включват рационално хранене, регулиране на режима на труд и почивка, физическа активност според възрастта и общото състояние, както и прием на подходящи препарати.

По отношение на храненето най-важното е във възстановителния период да се приемат ястия, които не обременяват стомашно-чревния тракт и сърдечно-съдовата система. Това са леки месни и рибни ястия, приготвени на пара, млечни продукти във всякаква форма, зърнени каши. От друга страна, необходим е засилен прием на витаминозни храни и особено на съдържащите витамин С.

Много добра практика е приготвянето на прясно изцедени сокове от ябълки и моркови, от червено цвекло и от цитрусови плодове. Тези сокове са изключително богати и на антиоксиданти. Те запазват полезните качества на съответния плод или зеленчук, без да претоварват храносмилането с груба целулоза. Хората, които приемат лекарства, трябва да внимават единствено със сока от грейпфрут, защото той може да промени действието на някои препарати.

В България имаме много богат опит с използването на пчелни продукти за засилване след боледуване. Пчелният мед, пчелното млечице и прополисът имат изключителен ефект и в борбата с вирусите и за възстановяване след инфекция. Тези продукти не трябва да се приемат от алергичните пациенти. За възстановяване на апетита много добър ефект имат месните бульони. Те обаче не са подходящи за хора с възпалителни стомашно-чревни заболявания като гастродуоденит, холецистит и колит.

По време на грипно заболяване човек традиционно се обездвижва, защото сред водещите симптоми са тежката отпадналост и безсилие. След това трябва да започне постепенното натоварване, за да се възстанови предишният двигателен режим, без това да предизвиква задъхване и прекалено висок пулс. В началото са достатъчни кратки разходки на открито с подходящо облекло, а след около седмица може да се включат плуване и разходки в ниските части на планините, когато времето е подходящо. По-тежките физически натоварвания трябва да се възстановят след лекарска консултация и не по-рано от 2-3 седмици след края на един тежко протекъл грип.

Място във възстановителната програма имат и пробиотичните препарати, които съдържат полезните бактерии, нормално населяващи организма. Често тези микроорганизми загиват след прием на антибиотици, а пробиотичните препарати възвръщат нормалното състояние на чревната микрофлора, която има сериозно значение за поддържане на нормалния имунитет.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.11719 seconds