
Карамфилът е мощен антиоксидант

Испански учени са установили, че карамфилът съдържа голямо количество фенол и това го превръща в един от най-мощните антиоксиданти сред подправките.
Изследването, публикувано в Flavour and Fragrance Journal, разкрива, че карамфилът има най-висок капацитет да отделя водород, да намалява процесите, свързани с отделянето на свободни радикали, освен това може да редуцира нивата на желязото. Учените смятат, че идентифицирането на подобни суперхрани е важно за хранителната индустрия и запазването на продуктите в по-натурален вид.
Карамфилът може да замести синтетичните антиоксиданти, които сега се използват от производителите, за да осигурят по-дълга трайност на храните, допълват специалистите.
Източник: Health.bg
Вижте още
- Подсладете живота си!
- С лице към даровете от природата
- Молив срещу главоболие? Защо не?
- Подправките в защита на здравето
- Доклад на Европейския център за контрол на заболяванията за разпространението на (H1N1) - 16 юли 2009 г.
- Безплатна ваксинация срещу рак на маточната шийка
- Алкохолизмът при момичетата води до рак на гърдата
Няма коментари
Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.
Нагоре към статията
Добави коментар
Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.