Новини и статии

Кърменето - нещо повече от хранене

Публикувано в: Бременност и майчинство 6 August 2010

karmenezasilenimunitet

Какви са ползите от кърменето? Има ли рискове за бебето, ако не бъде хранено по този начин? Кога трябва да започне захранването? Отговор на тези и други въпроси дава д-р Мария Русинова, директор на Банка за майчина кърма.

Д-р Русинова, има ли единно мнение за това как и кога да се захранва бебето?

Общо взето, родителите изпадат в двете крайности: или захранват твърде рано бебетата, или не го правят доста дълго време. Моят съвет е, че не бива да се изпада в крайност. Старата схема беше сок от първия месец, когато бебето е на 2 или 3 месеца - зеленчуково пюре. Аз бих препоръчала, когато бебето навърши 5 - 5 и половина месеца, особено ако е кърмено, захранването да започне на обяд със зеленчуково пюре. Ако бебето е било на адаптирано мляко, може и две седмици по-рано. След известно време следобедното захранване да бъде с каша. И вече към 9-10 месеца едно от сутрешните хранения - това в 10:00 часа - да бъде с традиционната за нас попара със сирене. Така допълваме зърнените продукти с един млечен продукт - сирене.

Необходимо ли е да правим пюретата в домашни условия?

Всички специалисти препоръчват първоначално, когато бебето за първи път опитва друга храна освен мляко, майките да дават промишлено произведени пюрета. Те си имат своите предимства. Смята се, че са произведени под някакъв контрол, с подбрани суровини и продукти. Не на последно място, те са много добре пасирани. Все пак не всяка млада майка може да съумее така фино да хомогенизира първата немлечна храна, която ще приеме бебето.

След първоначалното захранване с такива готови пюрета, особено ако е летен сезон, както е сега, майките могат да се осмелят да си приготвят и сами пюре. Те трябва да следят вкуса на бебето, хубаво е да използват сезонните плодове и зеленчуци, още по-добре е, ако са произведени според принципите на биологичното земеделие.

От известно време се водят спорове за ползата от кърменето и необходимостта да се дава вода на бебетата...

Тъй като много агресивно фирмите за адаптирани формули навлязоха в живота ни, се шири мнението, че не е необходимо майките да кърмят бебета си. Дори и сред колеги педиатри, акушерки, гинеколози. В крайна сметка природата го е измислила много добре. Ние сме бозайници, а знаем, че всички те кърмят малките.

Най-подходящата храна за бебето до една годинка е кърмата. Една година е оптималният период за кърмене според мен, а задължителното време е поне до 6 месеца. При силно алергични деца понякога майките са принудени да ги кърмят по-продължително време. Опитвайки се да възвърне традициите с кърменето, Световната здравна организация препоръчва т.нар. изключително кърмене, в което не се дава вода, както и други течности и храни, освен някои чайчета за колики.
Причината е, че кърмата съдържа 88% вода. Освен това кърмата е абсолютно балансирана по отношение на своя състав - белтъци, мазнини, въглехидрати. Съдържа и доста витамини.

Какви са рисковете за бебето, ако не бъде кърмено?

Белтъците на кравето мляко, преминавайки през несъвършения стомашно-чревен тракт, могат да предизвикат поява на алергия. Това е най-честият отрицателен ефект. Смята се, че некърменото дете е по-предразположено към други алергични заболявания, като бронхиална астма, дерматит, диария и т.н.

Често се говори и за предразположението на такова дете към диабет. Обикновено тези бебета са по-прехранени и аз бих казала, че наднорменото тегло и затлъстяването в бъдеще могат да бъдат техни проблеми. Освен това кърменето е нещо повече от хранене, то е контакт между майката и бебето. Аз смятам, че жените, които не са кърмили, са изпуснали страшно много от усещанията, от чувствата, въобще от преживяването да кърмиш детето си.

Понякога майката не може да кърми по различни здравословни причини. Ако реши да използва кърмаческа банка, има ли някакви рискове за бебето?

Ние се стараем да намалим до минимум рисковете, като подбираме нашите дарителки. Те трябва да са здрави, да не пият алкохол, да не пушат, да не взимат медикаменти. Освен това не разчитаме на изследванията, които са направени по време на бременността. Ние правим отново абсолютно всички изследвания. Вземаме кръв за изследвания - за СПИН, сифилис, Хепатит В и С, главорея, изследваме гърлен и носен секрет и на майката, и на бебето и др.

Предоставяме й стъклени стерилни банки, обяснява й се точно какво трябва да прави, получава указания как трябва да изглежда кърмата, как да се изварява помпата и да се замразява кърмата. Майките, дарителки на кърма, се въздържат от някои меса, от големи количества прясно и кисело мляко и от различни алергизиращи храни.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.07604 seconds