Новини и статии

Лечение на паркинсон с ток

7 June 2009

Пускането на електрически импулси в определени зони на мозъка подобрява състоянието на хората с паркинсон, категорични са американските учени. Методът се нарича дълбока мозъчна стимулация и специалистите го познават от доста време. Едва в началото на този месец обаче те доказаха, че ползите от него са достатъчно големи.

При тази терапия в мозъка на човек се имплантира специално устройство - невростимулатор. То е нещо като пейсмейкъра, който се слага, ако някой има проблеми със сърцето. Устройството помага на хората с Паркинсон като изпраща електрически импулси до определени зони в мозъка, които контролират движението. Така постоянното треперене и останалите характерни симптоми за болестта намаляват. Шест месеца след поставянето на импаната пациентите са контролирали движенията си поне по 4,6 часа на ден, сочат данните от последното изследване. В него са участвали 255 души, като 1/4 от тях са били над 70 години. Подобни резултати при хората, които са се лекували с медикаменти, не е имало. Този метод обаче има и някои нежелани странични ефекти. 49 души от 121 са получили различни усложнения. Най-често те са били инфекция след операцията за поставяне на устройството. Друг проблем са били смущения в психиката, нервната и сърдечно-съдовата система.

Източник: Standart News

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Alternativa> Ako imate progresivno i logi4no mislene.
Komponentite za obrazuvane na Dopamin vodyat na4aloto si ot Hranosmilaneto.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.13954 seconds