Новини и статии

Любителите на месо трупат повече килограми с времето

Публикувано в: Хранене и диети 21 July 2010

meso1

Да си по-малко месояден може да се окаже полезно за тънката фигура според европейско изследване.

Изследователи от Импириъл Колидж в Лондон са установили, че лакомите за месо хора трупат повече килограми в разстояние на 5 години в сравнение с тези, които консумират по-малки количества месо, но поемат същото количество калории. Когато учените анализирали различни видове месо, те открили, че най-силната връзка с трупането на тегло имат домашните птици, следвани от обработените меса и червеното месо. "Нашите резултати предполагат, че намаляване на консумацията на месо може да подобри контрола върху теглото", пишат изследователите в American Journal of Clinical Nutrition.

Проучването включвало над 100 000 мъже и около 270 000 жени от 10 европейски държави, участвали в проучване на тема рак и хранене и други фактори на начина на живот. Датчани, германци, испанци и шведи се оказали най-месоядни, като мъжете консумирали месо, чиято хранителна равностойност е около 300 калории дневно, при жените същият показател бил 200 калории. Сред изследваните нации гърците се оказали най-малко месоядни, като при тях мъжете поглъщали дневно равностойността на 200 калории, а при жените цифрата е 140 калории. В продължение на 5-годишен последващ период, и мъжете, и жените качвали средно по около 500 грама годишно, макар при жените това да било по-слабо изразено.

Изследователите открили, че колкото повече месо консумира един човек, толкова повече телесно тегло той трупа. Всеки допълнителни 250 гр. месо, изяждани от един човек дневно, което е еквивалентът на пържола от 450 калории теглото на тези хора би било с близо 2 кг по-голямо за 5 години. Изследователите, ръководени от д-р Анне-Клер Верньо заявяват, че това е сравнително малко тегло от индивидуална гледна точка, да се прибавят 2 кг за 5 години, но това би могло да има важен ефект от гледна точка на населението.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.15603 seconds