Новини и статии

Откриха ген предразполагащ към шизофрения

Публикувано в: Здравни новини 13 April 2010

mikroskop

Генетични мутации може да са предразположение у някои хора към шизофрения, твърдят канадски учени. Резултатите от тяхното изследване са публикувани в САЩ в "Proceedings of the National Academy of Science".

Те показват, че нови мутации на гена SHANK3 се срещат у пациенти със шизофрения. Шизофренията е хсихично заболяване, което засяга около 1% от населението на земята. Тя се проявява с остра психоза, понякога халюцинации и други афективни и психомоторни смущения. Счита се, че е наследствена в най-малко 70%. "Не очаквахме изобщо да открием нови мутации при пациенти с шизофрения. Това може да обясни защо идентифицирането на гени, предразполагащи към тази болест до момента се оказваше толкова трудно", каза ръководителят на изследването, професорът от Университета в Монреал Ги Руло. "Нашите резултати показват, че в голям брой случаите на шизофрения са резултат от нови генетични мутации на гена SHANK3", отбеляза проф. Руло.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.07096 seconds