Новини и статии

Пасивното пушене увеличава риска от развитието на хипертония при предразположени лица

Публикувано в: Здравни новини 25 August 2009

пасивно пушене

Измерването на кръвното налягане показва, че хората, изложени на тютюнев дим у дома или на работното място са с увеличен риск от развитие на хипертония. За това сочат данните от изследане на гръцки учени, публикувани в American Journal of Hypertension. Изводите съобщени пред Reuters Health от д-р Костас Томопулос са, че "пасивното пушене е опасно за лицата предразположени към хипертонична болест". Проучването е било проведено в болницата Elena Venizelou, Атина, където са били проследени 154 пациенти, постоянно живеещи в среда с тютюнев дим. Те са били сравнени с други 100 лица без история за никотиново въздействие. Всичките са били под 24 часово амбулаторно наблюдение с до 3 пъти мерене на кръвното налягане.

В сравнение с лицата, които не са били изложени на тютюнев дим, пасивните пушачи са показали по-високо систолично налягане (126 на 122 mm/Hg), диастолично кръвно налягане (89 на 84 mm/Hg) и пулс 79 на 73 удара в минута. Било е доказано, че рискът от високо кръвно налягане при тях е 23% по-висок спрямо 8% при лицата от другата група. Данните показват, че "оценката на здравословното състояние на пасивните пушачи е толкова важна, колкото и тази на активните пушачи и трябва да залегне в клиничната практика", подчертава д-р Томопулос.

Източник: Информационнна агенция "Фокус"

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.16033 seconds