Новини и статии

Пробиотици срещу атопичен дерматит

Публикувано в: Бременност и майчинство 21 July 2010

mother_and_baby

Норвежко изследване е установило, че рискът от развитие на атопичен дерматит при децата намалява, ако в края на бременността и по време на кърменето майката приема пробиотици. Учените отбелязват в същото време, че нивото на риска от други алергии не се променя.

Признаци на атопичен дерматит се наблюдават при около 10 до 20 процента от малките деца в кърмаческа възраст. И тъй като да се дават пробиотици на бебето е по-сложно, те могат да се приемат от майките.

В изследването са участвали 415 бременни жени, като 211  приемали пробиотици през последния месец на бременноста и първите три месеца след раждането. Изследванията на двегодишните деца показало чувствително снижаване на риска от развитие на атопичен дерматит при „пробиотичната" група.

Медиците посочват, че резултатите от изследването ще са полезни при разработката на нови методи за предотвратяване на атопичния дерматит, но засега не могат да бъдат основание за приемане на пробиотици от всички бременни.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.16018 seconds