Новини и статии

Пушенето причинява болки в гърба

Публикувано в: Здравни новини 13 January 2010

backpain

Учените откриха още една причина да се откажете да пушите. Рискът да получите болки в гърба и кръста е много по-голям ако сте пушач, особено при по-младите, в сравнение с хората, които никога не са пушили, пишат испански медии.

Финландски учени откриха, че умереното пушене може да доведе до проблеми с гърба или болки в прешлените. За да достигнат до този резултат, учените са направили 81 проучвания по целия свят за периода от 1966 до 2009 г. В изследванията са взели участие пушачи, бивши пушачи и не пушачи, които са се оплакали от болка в кръста. При настоящите пушачи има 31% по-голям риск от болки в сравнение с хората, които никога не са посягали към кутията с цигари. Експертите не дават точно обяснение за връзката с пушенето и болката в гърба, но изследват няколко възможности. Някои от тях са намаляването на кръвообращението в костите, повишеният риск от остеопороза и разпространението на вредни вещества в кръвта на пушачите. Резултатите сочат, че младите хора са по-уязвими от възрастните, а бившите пушачи се оплакват по-рядко от подобни проблеми.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.15940 seconds