Новини и статии

Рибата - обичана, но застрашена

Публикувано в: Здравни новини 2 December 2010

riba
Рибата е вкусна и много полезна - това е факт. Факт е обаче също, че тя се превръща в застрашен от изчезване вид. Ето защо „Грийнпийс" вече за пети пореден път издава наръчник с „позволените" за консумация видове риба, предаде Дойче веле.

Шаранът и пъстървата могат да се използват без никакви скрупули, но не и змиорката и морският костур. Други любими видове риба като треската, херингата и сьомгата се препоръчват само до известна степен. При тях потребителите би трябвало да се вглеждат по-внимателно в етикета - мястото и начинът на улавянето им би трябвало да съдържат информация дали продуктът е от ангажиран с поддържането на околната среда рибарник.

За да не опразним моретата...

„Ако потребителите проявяват достатъчно екологично съзнание в търсенето, могат да окажат огромно влияние върху защитата на рибните видове" - казва морската биоложка Ирис Мен от „Грийнпийс", според която от потребителите и търговците на хранителни стоки зависи дали в морето ще остане риба - тема, която придобива все по-голяма важност с всяко следващо политическо решение за квотите за риболов, подчертава Мен.

Германците ядат средно по 15,7 кг риба годишно, сред фаворитите са сьомгата от Аляска, херингата и обикновената сьомга. Най-често рибата се купува дълбоко замразена - 34 процента, следват консервите и бурканите с 26 процента. Прясната риба формира само 9 процента от оборота.

Най-новите политически решения показват колко необходима е подкрепата от страна на потребителите и търговците на храни за запазването на рибните видове. Макар червеният тон да е вече на ръба на оцеляването си, миналия уикенд отново бяха определени квоти за неговия улов. Освен това бяха одобрени квоти за дълбоководните риби като атлантическия големоглав костур и синята треска, макар и тези риби да са на изчезване.

Мисля, значи съществувам

На базата на научните данни за наличните количества риба „Грийнпийс" актуализира ежегодно своя наръчник със съвети за покупката на риба. В сравнение с миналата година например са се променили оценките за сардините и пангасиуса. И двата вида риба сега се определят като само частично препоръчвани.

В проучването на „Грийнпийс" са обхванати общо 80 вида, като от природозащитната организация смятат, че не е достатъчно да се оценява само количеството - важно е да се имат предвид условията за развъждане на съответния вид риба, както и начините на улова и доколко те имат отражение върху околната среда.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.10907 seconds