Новини и статии

Секс за здраве или здраве за секс

Публикувано в: Сексуално здраве 13 January 2010

Секс за здраве!

Психолози, медици и биолози са единодушни, че освен удоволствие /ако се прави с подходящия и желан партньор/, сексът носи и много ползи за здравето.

Статия на шотландския професор по психология Стюърт Броуди, която предстои да бъде публикувана в Journal of Sexual Medicine, обобщава резултатите от дългогодишните изследвания на връзката между секса и здравето, съобщи CNN. Според проф. Броуди само традиционните полови сношения /контакт между вагина и пенис/, а не другите форми на сексуална активност, са най-здравословни.

Изследователката от Ню Джърси Бевърли Уипъл оспорва това твърдение, като посочва, че и „нетрадиционните" сексуални практики допринасят за по-добро здраве. Тя добавя същевременно, че не е изцяло изяснено дали сексът прави хората по-здрави или здравите хора правят по-често секс. Въпреки, че механизмите не са точно известни и описани, установено е, че хората с редовен полов живот имат:

По-дълъг живот

Британско проучване е установило, че мъжете, които правят секс поне 2 пъти седмично, живеят по-дълго от тези, които имат полови сношения по-рядко от 1 път в месеца.

Резултатите от изследванията на американски екипи потвърждават това. Шведски учени проследили сексуалния живот на 70-годишни хора и установили, че мъжете, починали преди да навършат 75 години, са прекъснали в по-ранна възраст сексуалния си живот. Шведското изследване не се фокусира върху въпроса дали жените живеят по-дълго, ако правят по-често секс, но учени от Северна Каролина твърдят, че за нежния пол само истинското удоволствие при секса е фактор за удължаване на живота.

По-здраво сърце

Според британско изследване  интимният контакт два  или повече пъти седмично намалява риска от инфаркт и други тежки увреждания на артериите. Хората, които правят секс по-рядко от един път в месеца, имат два пъти повече сърдечно-съдови проблеми в сравнение с хората с редовен полов живот.

По-ниско кръвно налягане

В научна статия, публикувана напоследък, се твърди, че хората с редовен полов живот имат по-ниски стойности на кръвното налягане. Проф. Броуди подчертава, че при стресова ситуация  сексуално активните хора по-рядко покачват драматично кръвното налягане.

По-нисък риск от рак на гърдата

Френски учени са установили, че жените без вагинални сношения или рядко правещи секс,  са застрашени 3 пъти повече от рак на гърдата.

По-нисък риск от рак на простатата

Учени от Минесота откриха, че мъжете, които през целия си живот са правили секс 3 хиляди пъти, имат наполовина по-малък риск да заболеят от рак на простатата.
Причините  не са напълно изяснени, но е установено, че при по-чести полови сношения тази жлеза функционира по-добре и семенната течност се пречиства. Това от своя страна намалява риска от рак на простатата, посочва проф.Броуди.

По-малко болки

Изследвания на Бевърли Уипъл, както и на други учени привеждат данни, че по-голямата сексуална активност помага за облекчаване на болките в кръста и на мигрената.

По-стройна фигура

Наблюденията върху германци с нормално здраве са установили, че мъжете и жените, отдаващи се на секса по-често, са по-слаби от хората с нередовен полов живот.
Според Уипъл,  изгорените калории  при секс 3 пъти седмично се равняват на пробег от 10 километра. 

По-високи стойности на тестостерона

Наблюденията върху група пациенти, които се лекували за проблеми с ерекцията, показват, че нивото на тестостерона се повишава значително, когато паралелно с лечението се активизират  сексуалните контакти. При секс 8 пъти месечно резултатите били много по-добри, отколкото при мъжете с по-редки полови сношения.

По-слабо изразени симптоми през менопаузата

При изследване на жени в менопауза, проведено в Нигерия, е установено, че редовният секс намалява топлите вълни. Според Броуди, сексуалната активност регулира нивото на хормоните, което от своя страна влияе върху силата на симптомите по време на менопаузата.

По-качествена сперма

Три проучвания на американски екипи показват, че мъжете с редовен полов живот отделят повече семенна течност с повече и по-качествени сперматозоиди.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.07353 seconds