Новини и статии

Шепа витамини за здраве?

Публикувано в: Любопитно 23 April 2010

rbk5weeks1209mdn

Много хора смятат, че ако взимат редовно витамини на хапчета, правят необходимото, за да поддържат добра форма на тялото и духа  и да се предпазват от болести. Как обаче действат тези добавки и не може ли да си окаже, че купувайки витамини, си хвърляте парите на вятъра?

Развенчаването на митовете вероятно трае толкова дълго, колкото и създаването им, но според последно изследване, цитирано от Reader's Digest, приемането на мултивитамини е безсмислено за повечето хора и дори някои установени схващания за витамините могат да навредят на здравето. Противоположно на убеждението у мнозина, посочва пред изданието д-р Дейвид Кац, лошото хранене  не може да се компенсира с приемането на мултивитамини.

Миналата година бяха публикувани резултатите от дългогодишно изследване на учени от Сиатъл, включващо 160 000 жени на средна възраст. Данните показват, че  жените, които са приемали мултивитамини, въобще не са по-здрави от тези, които не са гълтали хапчета. Поне що се отнася до сериозните болести - сърдечните, инсулта и рака. Авторите на изследването посочват, че мултивитамините не са помогнали дори и на недохранените жени.

Добавките от витамини станаха хит в началото на 90-те години на миналия век, когато беше трудно, а за повечето хора и невъзможно да си купуват целогодишно разнообразни плодове и зеленчуци. Тогава все още заболяванията, свързани с липсата на витамини, не бяха рядкост. При едно нормално хранене днес авитаминозата е почти невъзможна, защото целогодишно  се предлагат пресни плодове и зеленчуци, а много пакетирани храни са обогатени с витамини.

Мултивитамините може да съдържат 2 дузини различни елементи, но те не могат да заместят стотиците полезни съставки в естествените продукт, като може би са полезни само за жените, които планират майчинство. Приемането на B витамина фолий намалява риска да се роди бебе с увреждане на гръбначния стълб, който започва да се развива много рано - още преди жената да е разбрала, че е бременна. За по-голяма сигурност тези жени трябва да приемат всеки ден по 400 микрограма фолиева киселина / синтетичната форма на фолий/. 

Витамин C не е универсален лек срещу настинка

През 1970 г. нобеловият лауреат Линъс Полинг популяризира идеята, че витамин С предотвратява простудните заболявания. Днес аптеките са пълни с продукти на основата на витамин С. Данните обаче показват, че е излишно да ги купуваме.

През 2007 г. бяха анализирани резултатите от изследвания, направени през предишните няколко десетилетия и обхванали 11 000 души. Изводът беше разочароващ: витамин С  не предпазва хората от простудни заболявания с изключение на маратонците и състезателите по зимни спортове, които са подложени на много ниски температури. Разбира се, когато говорим за витамин С, не трябва да имаме предвид само превенцията. Може ли този витамин да намали времето на боледуването? И да, и не.

Приемането на витамин С превантивно изглежда, че намалява минимално продължителността на боледуването. Възрастните обикновено боледуват от настинки 12 дни в годината. Ако всеки ден се взима хапче витамин С, тези дни намаляват до 11.

При децата 28-те дни със симптоми на настинка в годината  може да намалеят на 24. Според специалистите, този почти незабележим резултат не оправдава разходите и усилията за целогодишно приемане на витамин С.  Имайте предвид, че пиенето на витамин С след като сте се разболели, не помага. 

Хапчетата витамини предпазват ли от сърдечни болести?

Доскоро  учените смятаха, че хората, които пият витамини, са по-малко застрашени от най-опасните хронични болести. Този извод се основаваше на наблюдението, че приемащите витамини все по-рядко имат сърдечни проблеми. Но дори и тогава учените отчитаха, че за този факт немалка роля играе здравословният начин на живот, който водят привържениците на витамините.  Обикновено те са по-склонни да спортуват, да се хранят правилно, да избягват вредни навици като пушенето.

Специалистите смятаха, че антиоксидантите  - витамин С, Е и бетакаротина - предпазват от сърдечни болести, като намаляват натрупването на плаки по артериите и че B витамините фолий, B6, и B12 унищожават вредната за сърцето аминокиселина хомоцистеин.

За съжаление, възлаганите надежди не се оправдаха. Анализът на 7 проучвания за витамин Е установи, че той не намалява риска от инсулт или инфаркт. Заключението след анализ на 8 проучвания за бетакаротина беше, че вместо да предпазва от сърдечни заболявания, приемането на тази добавка леко увеличава риска от смърт. 

Други мащабни изследвания доказаха, че витамин С не предпазва от сърдечни болести. Същото се отнася и за В витамините, въпреки че те намаляват нивото на хомоцистеина. Затова  Американската асоциация за сърцето съветва вместо да се гълтат  витамини на хапчета, да се консумират  повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни.

Витамините предпазват от рак?

Някои хора вярват, че витамините предпазват от рак. Известно е, че нестабилните молекули, наречени свободни радикали, могат да увредят ДНК и да повишат риска от ракови заболявания. Известно е също, че антиоксидантите  стабилизират свободните радикали и теоретично могат да ги направят по-малко опасни. Тогава възниква въпросът защо да не приемаме допълнително антиоксиданти, за да се предпазим от рак?  Отговорът е - защото проучванията доказват, че гълтането на такива хапчета е безрезултатно.

Неотдавна беше публикувано изследване, в което в продължение на 7 години бяха наблюдавани 5 442 жени. Половината от тях пили витамин В, а другите - плацебо. След приключване на изследването било установено, че и в двете групи броят на заболяванията от рак и смъртните случаи не се различават. Същевременно мащабно проучване на учени от Харвард доказва, че витамините С, В и бетакаротинът изобщо не предпазват от рак.   

Приемането на витамини би могло и да навреди

Обикновеното схващане, че хапчетата с витамини ако не помагат, не могат да навредят, беше преобърнато с главата надолу от серия широкомащабни изследвания. Резултатите бяха обявени от Американския национален институт по ракови заболявания.

Първото голямо изследване е било за бетакаротиновите добавки. Неговата цел е била да се изпробва дали този антиоксидант предпазва от рак на белите дробове. Вместо това учените изненадващо установили увеличение на броя на заболелите от белодробен рак и смъртните случаи сред мъжете пушачи, които приемали такива добавки. Последвалите проучвания потвърдили, че при някои обстоятелства хапчетата с антиоксиданти благоприятстват появата на рак както при мъжете, така и при жените.

Според други изследвания, приемането на високи дози фолиева киселина увеличава риска от рак на дебелото черво. Има и изследвания, които свързват приемането на високи дози от някои витамини със сърдечните болести.

Витамините са безопасни, когато се доставят от храната, а когато се приемат във вид на хапчета, могат да действат повече като лекарства и да произведат неочакван и понякога опасен ефект.

Хапчето, което си струва да се пие

Изследванията показват, че витамин D предпазва от много болести: Мъжете, които поддържат необходимите за организма стойности на този витамин, са наполовина застрашени от инфаркт в сравнение с тези, които имат недостиг на витамин D. 

Учени от Калифорния твърдят, че витамин D намалява риска от поне половин дузина видове рак и че ако американците приемат необходимата доза от витамина, всяка година случаите от рак на дебелото черво в страната ще намаляват с 50 000.

Витамин D е витаминът на слънчевата светлина. Той се произвежда при излагането на слънце, но поради употребяваните слънцезащитни средства и недостатъчното пребиваване на открито, хората страдат от недостиг на витамина. Според специалистите, на ден трябва да се приемат 1 000 единици витамин D.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.18875 seconds