Новини и статии

Слънчевите очила в цифри и факти

Публикувано в: Здравни новини 22 July 2009

слънчеви очила

За първи път започнало масово производство на слънчеви очила още по времето на Наполеон. Той снабдил своите войници с такива очила.

  • На очите е нужна защита дори в мрачно време, защото облачността не е преграда за ултравиолетовото излъчване. Слънцето е най-активно от 10 от 15 часа. По това време слънцето е 10 пъти по-силно, отколкото рано сутрин или вечер.
  • Стъклените лещи блокират опасните лъчи по-добре от пластмасовите. Но те са по-чупливи и не се препоръчват, особено за децата.
  • На качествените очила е указан процент за блокиране на ултравиолетовите лъчи. По-опасни за очите са лъчите тип В. Добре е да си осигурите 100-процентова защита против тях.
  • 40 минути пребиваване на яркото слънце без очила по натоварване на очите се равнява на 2 часа работа с компютър.
  • Хората със сини и сиви очи по-трудно понасят ярката слънчева светлина. Те най-много от всички се нуждаят от тъмни очила.
  • Ако областта около очите остане незагоряла след няколко дни носене на очилата, значи те са от добро качество.
  • Оптималният избор са лещи от поликарбонати. Те са леки като пластмасовите, защитават не по-зле от стъклените и не се чупят.

Източник: Блиц

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.16340 seconds