Новини и статии

Сочни и хрупкави лакомства за остър ум

Публикувано в: Хранене и диети 8 March 2011

orehi2

Те допълват вкус и хрупкавост на хлебните изделия, зърнените храни и киселото мляко. Освен това са полезни и за мозъка. Става дума за горските плодове и орехите.

Оказва се, че полифенолите в орехите и горските плодове помагат да се потуши възпалението и да се намали оксидативния стрес, който може да увреди мозъка и да доведе до проблеми с паметта.

В действителност полифенолите в плодовете и орехите - както и в гроздовия сок - са толкова мощни, че те могат дори да помогнат да се възстановят когнитивните увреждания. Например, едно проучване на възрастни хора с лека деменция разкрило, че тези, които консумирали гроздов сок, се представили по-добре на тестовете.

Затова поръсете с ядки и плодове зърнената си закуска, сервирайте я с гроздов сок и се насладете на резултатите – бистър и свеж ум за по-дълго. Ето и някои други хитрини, които ще ви помогнат да задържите „светлината във вашия фар” за по-дълго време.

Яжте мазнини – такива, които се съдържат в рибата.

Оставете дивана да си почине от вас – мозъкът обича действието.

Тренирайте мозъка си – пъзели, кръстословици, игрословици, ребуси и т.н. Това са бягащите пътечки и гиричките за вашия мозък. Не пропускайте тази тренировка.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.14383 seconds