Новини и статии

Спазването на диета може да забави диабета

Публикувано в: Хранене и диети 29 October 2009

Диета срещу диабет

Американски учени твърдят, че спазването на хранителен режим и редовните упражнения могат да забавят развитието на диабет с близо десетилетие, съобщи Би Би Си.

Изследването, публикувано в сп. Лансет, е обхванало около 3000 доброволци с наднормено тегло, участвали в тригодишна програма за превенция на диабета. Участниците са разделени на три групи - първата е подложена на диета и физическа активност, втората - на медикаментозно лечение, а третата е третирана с плацебо. Резултатите показват, че при хората на диета е постигнато 7% редуциране на теглото и 58% намаляване на риска от диабет тип 2 в сравнение с плацебо групата. При медикаментозното лечение опасността се е намалила с почти една трета.

Превенцията на този вид диабет изисква време и постоянство. Спазването на подходящ хранителен режим и редовното спортуване са едни от най-подходящите начини за намаляването на риска, допълват учените.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.06552 seconds