Новини и статии

Страхувате се от оплешивяване? Яжте ядки и яйца на закуска

Публикувано в: Здравни новини 12 January 2011

zazdravakosa

Добрата новина за мъжете е, че учените откриха причината за плешивостта - увреждане на клетките, които създават нова коса. Лошата новина е, че ефективно лечение все още няма. Гените играят важна роля при загубата на коса, но това, което много хора не осъзнават, е, че всекидневните навици също могат да изострят проблема. Водещи британски експерти разкриват няколко прости стъпки, за да намаляване на риска от оплешивяване.

Внимавайте с четката

Агресивното сресване на косата може да увреди скалпа и космените фоликули. Важно е да сапунисвате главата с леки движения и никога не дърпайте косата с четка или гребен.

Пърхотът, екземите или дерматитът (характеризира се със сърбеж и лющене на кожата по главата) са свързани с косопада. Те отключват възпалителни процеси, които влияят неблагоприятно на фоликулите.

Яжте питателна закуска

Косата се състои от кератин, който й дава сила. Недостатъчното количество протеини (червено месо, риба, яйца, пилешко), засяга кератиновите нива и косата спира да расте, твърдят специалистите. Закуската е най-важното хранене за деня, включително и за стимулиране на растежа на косата.

Избягвайте стилизиращи продукти на базата на нефт

Има доказателства, че продуктите за коса на петролна основа (потърсете парафин или нефтени продукти в съставките) може да блокират космените фоликули и да спрат растежа им. Това е възможно, ако се използват в продължение на дълъг период от време. Придържайте се към продукти на водна основа, препоръчват учените.

Използвайте техники за релаксация

Излишъкът на мъжки хормони не звучи като нещо лошо, но тестостеронът и някои други вещества може да имат неблагоприятен ефект върху някои части на космения фоликул. Те причиняват изтъняване на косата. Когато космите се смалят до определен диаметър, те спират да растат. Когато мъжете са под стрес, тялото им произвежда повече мъжки хормони и това ги прави по-склонни да губят повече коса.

Яжте ядки

Липсата на достатъчно желязо може да доведе и до загуба на коса. Ако не разполагате с достатъчно желязо, нивата на феритин спадат (това е молекула, която складира желязото в организма и го освобождава по контролиран начин).

Това от своя страна нарушава нормалния цикъл на растеж на косата и повишава косопада. Консумирането на храни, богати на желязо, като червено месо, тъмнозелени зеленчуци, ядки и сушени плодове, ще помогне за намаляване на излишната загуба на окосмяване.

Не се боядисвайте

Честата смяна на цвета на косата - цялостно или частично - може да доведе до загуба на коса. Използването на значителни количества перхидрол (намира се в почти всички продукти за изсветляване на косата) може да наруши естественото овлажняване на космите и да доведе до суха, чуплива и лесно късаща се коса.

Това предизвиква изтъняване на косата. Проучвания показват също, че боите, които съдържат пара-фенилендиамин (PPD), може да предизвикат тежки алергични реакции и дерматит, които могат да доведат до увреждане на кожата на главата и космените фоликули.

Спрете цигарите

Последните изследвания, публикувани в Archives of Dermatology, показват, че тютюнопушенето може да предизвика косопад.

Смята се, че пушенето не само може да доведе до увреждане на периферните кръвоносни съдове в тялото, но то може да повреди и кръвоснабдяването на фоликулите. Свободните радикали, произвеждани от тютюнопушенето и околната среда, също могат да засегнат косата.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.19765 seconds