Новини и статии

Стресът командва болестите

7 June 2009

Когато е в повече, отслабва имунната система. В малки количества е полезен, мобилизира ни

Стресът е един от най-честите спътници в ежедневието ни.  Ако той е в малки граници, всичко е наред. Тогава стресът помага на човек да се мобилизира и да свърши задачите си по-добре. Ако е в повече обаче, той му пречи да бъде здрав. Причината е, че стресът влияе пряко върху имунната система.

Когато човек се разболее, организмът му започва да активира различни видове клетки, които трябва да унищожат вредителите. Сред тях са левкоцитите, Т-клетките, фагоцитите, цитокините и т.н. Всички те са част от имунната система. Засиленото им присъствие в организма обаче веднага се регистрира от мозъка. Така той разбира, че в тялото ни има проблем, и променя поведението ни. За да пести силите си и да пренасочи енергията си срещу болестта, човек губи желание да се движи, апетит, настроение. Клетките на имунната система активират и хипоталамуса - частта от мозъка, която контролира стреса. Тогава се увеличава и нивото на кортизол. Това е основният хормон, който помага на тялото ни да премине през стресова ситуация и в същото време потиска имунната система. По този начин мозъкът може да спре офанзивата й, когато болестта е надвита. Понякога обаче този механизъм за контрол се поврежда. Тогава мозъкът не успява да стимулира производството на достатъчно кортизол и имунната система не спира работата си. Резултатът са автоимунните заболявания като ревматоидния артрит или лупуса. При тях организмът сам изяжда себе си. Възможен е и обратният ефект, когато в тялото ни има прекалено много стресови хормони. Тогава имунната система е слаба и не успява да се бори с болестите. Типичен пример за това са хората, подложени на постоянен стрес. При тях стресовите хормони намалят силата на имунитета и те страдат по-често от инфекции, настинки или пък имат проблеми с ваксинирането.

Учените все още не знаят на какво се дължат тези пробойни в комуникацията между имунната система и мозъка. Върху това обаче оказват влияние както гените, така и начинът на живот. Със сигурност обаче намаляването на стреса е полезно. За тази цел човек първо трябва да разбере кой е източникът на неприятните емоции в живота му и след това да го елиминира. Ако отстраняването пък е невъзможно, тогава трябва да помисли за медитации, релакс и помощ от съответните специалисти - например психолози. Последното е наложително, ако спите неспокойно, често се мени апетитът ви, имате атаки на паника, мускулни болки, главоболие, проблеми със стомаха. За помощ се обърнете и ако в живота ви изобилстват периодите на тъга или безпокойство.

Източник: Standart News

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.08005 seconds