Новини и статии

Стволови клетки от нервна тъкан предлагат нова възможност за лечение на Алцхаймер, според проучване

Публикувано в: Здравни новини 11 August 2009

Стволови клетки в борбата срещу Алцхаймер

Учени от Калфорнийския университет - Irvine са съобщили, че за първи път е било доказано, че стволовите клетки от нервна тъкан притежават способността да възстановяват паметта при мишки в напреднал стадий на Алцхаймер. Откритието дава надежда за лечение на водещата причина за деменцията, настъпваща при възрастните хора.

Мишки, които генетично са били обработени да развият Алцхаймер, са показали добри резултати по време на тестовете за изследване на паметта след като са им били инжектирани стволови клетки, изолирани от нервна тъкан в мозъка. Действието на стволовите клетки е било свързано с продукцията на протеин, който участва в изграждането на връзките между коровите дялове на главния мозъка и се е изразило в подобряване на когнитивните функции. "В естествена среда, клетките продуцират вещества стимулиращи мозъка", казва Frank LaFerla, директор на UCI's Institute for Memory Impairments and Neurological Disorders (UCI MIND) и съавтор на проучването. То е било публикувано онлайн на 20 юли в Proceedings of the National Academy of Sciences. Екип начело с Mathew Blurton-Jones, LaFerla са работили с по-възрастни мишки, които са били предразположени към развитието на мозъчни лезии, свързани с проявите и клиничната картина на болестта на Алцхаймер. За да проверят какъв е точния механизъм на действие на стволовите клетки, учените са изследвали мозъчната кора на мишките. Установили са, че само 6% от стволовите клетки се превръщат в неврони. Резултатът от изследването е показал, че стволовите клетки не подобряват познавателната способност при диференцирането си в неврони, нито пък водят до редукция на броя на плаките и нервните възлите. По-скоро ефектът се криел в продукцията на протеин наречен мозъчно-извлечен невротрофичен фактор (brain-derived neurotrophic factor, BDNF). Този протеин е спомогнал за оформянето на нови нервни връзки. Заздравил е и е увеличил броя на съществуващите вече връзките между невроните. След като учените, селективно променили съдържанието на протеина в стволовите клетки, настъпилото подобрение на мозъчните функции. Заключението им е, че нивото на BDNF протеина е изключително важно за ефекта на стволовите клетки върху паметта и нервната функция. „ Ако научите повече за болестта на Алцхаймер, ще установите, че не самите плаки и възли водят до появата на деменция. По-скоро това се дължи на загубата на синапси (връзките между отделните неврони). Стволовите клетки от нервната тъкан подпомагат мозъка в изграждането на нови синапси и укрепват увредените неврони", казва Blurton-Jones. Ако на заболели мишки се инжектира директно BDNF също се наблюдава подобрение на познавателните способности, но не е толкова значително както при терапия със стволови клетки от нервна тъкан, които осигуряват по-голям, по-дълготраен и постоянен запас от протеина. „Тези резултати ни дават голяма надежда, че стволовите клетки или продуктът на техния метаболизъм, като BDNF например, ще бъде ефективно средство за лечение на Алцхаймер", казва LaFerla.

През април на екипът на LaFerla, Blurton-Jones са били отпуснати $3,6 милиона от Калифорнийския институт по регенеративна медицина, за да продължат проучванията си за ефективна терапия срещу Алцхаймер, основаваща се човешки стволови клетки от нервна тъкан. Заедно с LaFerla и Blurton-Jones, Masashi Kitazawa, Hilda Martinez-Coria, Nicholas Castello, Tritia Yamasaki, Wayne Poon и Kim Green от UCI участие в изследването са взели и Franz-Josef Muller и Jeanne Loring от Изследователския Институт Scripps. Проучването е било финансирано от Калифорнийския Институт по Регенеративна Медицина и Националния здравен институт.

Източник: Информационнна агенция "Фокус"

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.11519 seconds