Новини и статии

Сянката на плажния чадър не е достатъчна

Публикувано в: Здравни новини 22 July 2010

plajenchadar

Сянката на плажния чадър не осигурява достатъчна защита срещу вредното влияние на слънцето, твърдят испански учени. Те са установили, че повече от 34% от опасните ултравиолетови лъчи, които предизвикват рак на кожата и катаракта, преминават през чадърите за слънце. Платът им  възпрепятства почти изцяло преките слънчеви лъчи, но не и дифузното лъчение, което прониква отстрани, обясняват специалистите.

При експеримент с чадър със синьо-бял цвят и с диаметър 160 см и височина 1,5 м  е установено чрез ултравиолетов сензор, че не прониква пряката радиация, която идва от слънцето, но част от дифузната, достига до сензора.

Учените препоръчват на хората, които са избрали на плажа да стоят под чадъра, да се мажат редовно със слънцезащитен крем, да носят шапка и някаква лека дреха. Но най-вече трябва да се избягва времето, когато слънцето е най-силно.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.16647 seconds