Новини и статии

Тютюнопушенето влошава състоянието на пациентите с множествена склероза, според проучване

Публикувано в: Психично здраве, Здравни новини 28 July 2009

Цигари и множествена склероза

Проучване показва, че тютюнопушенето влошава състоянието на пациентите с множествена склероза. То беше отразено на страниците на The Press Association. Учените са открили, че заболяването се развива с по-бързи темпове, когато хората страдащи от заболяването пушат.

Пушенето от своя страна увеличава и риска от развитието на множествена склероза, според публикувани в научни списания данни. В цитираното изследване американски лекари са проследили състоянието на 1465 пациенти. Началото на болестта им е било от девет години. Състоянието им се е отчитало на три годинишни интервали. Половината от пациентите никога не са пушили, 29% са пушили в миналото и 17% са били активни пушачи и по време на изследването. Последната група е била с най-тежки показатели по отношение на клиничното протичане на заболяването. За усреднен период от 3,34 години общо 72 пациенти са променили състоянието си към "вторично доразвитие" на симптомите, характерни за множествената склероза. Това са били 20 лица от 154 души, включени в групата на активно пушещите, 20 лица от общо 237 бивши пушачи и 32-ма от общо 500 лица, включени в групата на непушачите.

Заключението на учените, ръководени от д-р Брайан Хели от Harvard Medical School и Massachusetts General Hospital в Бостън е, че протичането на болестта е с по-тежка клинична картина при активните пушачи, продължили навика си и след началото на болестта. Вредата от тютюнопушенето е научно доказана. Все по-често пушачите търсят средства и начини за справяне с този навик.

Източник: Информационнна агенция "Фокус"

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.24813 seconds