Новини и статии

Вместо кафе – медитация

Публикувано в: Релакс и антистрес 27 April 2010

meditatingwoman

Повечето хора са свикнали с ободряващото и активизиращо мозъчната функция действие на кафето. Наскоро публикувани изследвания обаче показват, че краткотрайна медитация може да има същия ефект за стимулиране на познавателните възможности.

В експеримента участвали 63 студенти-доброволци, които били разделени на случаен принцип на две групи. Първата изпълнявала указанията за медитация, а втората слушала аудиокнига. Преди и след експеримента участниците били подлагани на широк спектър тестове, предназначени за оценка на настроението, паметта, концентрацията на сетивата.

Резултатите, публикувани в Consciousness and Cognition, сочат, че само медитиращата група показала значително подобрени познавателни способности. На доброволците в нея било дадено указание да се отпуснат със затворени очи и да се съсредоточат само върху дишането на върха на носа, да отпратят всякакви случайни мисли, постоянно връщайки вниманието си към дишането.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.


Сменете си кафето - аз пия кафе с ганодерма от 6 месеца и ми действа много добре на депресията. Няма странични ефекти, а напротив - дори действа разхлабващо за тези, които имат проблеми със запека.
Моят мъж е доста нервен и за него му намерих решение - след като изпием по едно кафе 3 в 1 с екстракт от рейши (ганодерма) и всичко е мир и любов.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.11688 seconds