Болести

Блефарит

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Лечение и усложнения на блефарита

Лечение

Лечението и на двете форми на блефарит включва поддържане на клепачите чисти. Препоръчва се прилагане на топли компреси върху клепачите, с цел намаляване на образувалата се по тях коричка, последвано от обтриване на клепача с памучен тампон и смес от вода и бебешки шампоан. В повечето случаи блефаритът не може да се излекува напълно, затова страдащите от това заболяване трябва да поддържат добра хигиена на клепачите си. При по-тежките форми на блефарит се предписват антибиотици или стероидни капки.

При наличие на пърхот на скалпа, е препоръчителна употребата на шампоан против пърхот. Ако блефаритът е съпроводен от акне розацея е необходимо подлежащото заболяване да се лекува своевременно. В допълнение към топлите компреси, пациенти страдащи от заден блефарит трябва да масажират клепачите си, за да почистят мазния секрет, натрупан в жлезите.

Усложнения

Усложненията на блефарита, включват:

  • Ечемик на окото - червена подутина на клепача, причинена от остра инфекция на мастните жлези на клепача.
  • Халацион
  • Проблеми с овлажняването на окото - нарушенията в мастната секреция, която е част от слъзния филм могат да доведат до сълзене или сухота в очите. Сълзите спомагат за поддържане здравината на роговицата и проблемите със слъзния филм излагат роговицата на по-висок риск от инфекции.

Продължи да четеш за Блефарит на следващата страница.

Page generation time: 0.07874 seconds