Болести

Дискова херния (Дископатия)

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Диагноза

Медицинският преглед и историята на заболяването обикновено са достатъчни за поставяне на диагнозата дискова херния. Неврологичният преглед оценява мускулните рефлекси, чувствителността и мускулната сила. Често при прегледа на гръбначния стълб се открива намаление на естествената извивка на гръбнака в засегната област.

Болка, която се появява в легнало положение при вдигане на крака нагоре, предполага наличието на лумбална дискова херния.

Теста на Spurling се използва за диагностициране на цервикалния радикулит. При него главата се накланя настрани и напред и заедно с това се упражнява натиск върху върха на главата. Засилване на болката или изтръпването при това изследване обикновено показател за наличието на цервикален радикулит.

Образни изследвания

  • Рентгенография - въпреки, че традиционните рентгенови снимки имат ограничена възможност за изобразяване на меките тъкани, както дискове, мускули и нерви, те все още се използват за потвърждаване или отхвърляне на други възможни причини, като тумори, инфекции, фрактури и др. Диагнозата дискова херния не може да се постави само въз основа на рентгенова снимка.
  • Компютърна томография (КТ, КАТ) и ядрено магнитен резонанс (ЯМР) - показват формата и размера на гръбначния канал, неговото съдържание и структурите около него, включително и меките тъкани.
  • Миелограма - рентгенография на гръбначния канал след приложение на контрастно вещество. Използва се за определяне на големината и локализацията на дисковата херния.
  • Електромиография (ЕМГ) и изследване на нервната проводимост - използва се за определяне на засегнатите нерви.

Продължи да четеш за Дискова херния на следващата страница.

Болести от същата група

Индекс на телеснaта маса

см
кг.
год.
Регистрация на лекар

Вие сте лекар?

Създайте подробен профил и представете вашата практика.

Page generation time: 0.01774 seconds