Болести

Дискова херния (Дископатия)

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Диагноза

Медицинският преглед и историята на заболяването обикновено са достатъчни за поставяне на диагнозата дискова херния. Неврологичният преглед оценява мускулните рефлекси, чувствителността и мускулната сила. Често при прегледа на гръбначния стълб се открива намаление на естествената извивка на гръбнака в засегната област.

Болка, която се появява в легнало положение при вдигане на крака нагоре, предполага наличието на лумбална дискова херния.

Теста на Spurling се използва за диагностициране на цервикалния радикулит. При него главата се накланя настрани и напред и заедно с това се упражнява натиск върху върха на главата. Засилване на болката или изтръпването при това изследване обикновено показател за наличието на цервикален радикулит.

Образни изследвания

  • Рентгенография - въпреки, че традиционните рентгенови снимки имат ограничена възможност за изобразяване на меките тъкани, както дискове, мускули и нерви, те все още се използват за потвърждаване или отхвърляне на други възможни причини, като тумори, инфекции, фрактури и др. Диагнозата дискова херния не може да се постави само въз основа на рентгенова снимка.
  • Компютърна томография (КТ, КАТ) и ядрено магнитен резонанс (ЯМР) - показват формата и размера на гръбначния канал, неговото съдържание и структурите около него, включително и меките тъкани.
  • Миелограма - рентгенография на гръбначния канал след приложение на контрастно вещество. Използва се за определяне на големината и локализацията на дисковата херния.
  • Електромиография (ЕМГ) и изследване на нервната проводимост - използва се за определяне на засегнатите нерви.

Продължи да четеш за Дискова херния на следващата страница.

Болести от същата група

Page generation time: 0.07246 seconds