Болести

Дискова херния (Дископатия)

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Синоними:

  • Дископатия

Дисковата херния, разговорно наричана дископатия, е състояние засягащо гръбначния стълб, при което разкъсване на външния фиброзен пръстен (annulus fibrosus) на интервертебралния (междупрешленен) диск позволява на меката централна част (nucleus pulposus) да се деформира и да излезе навън.

Честота

Дискова херния може да се получи на всеки диск в гръбначния стълб, но двете най-чести форми са цервикална дискова херния и лумбална дискова херния. Последната е най-честа и причинява болка в кръста (лумбаго) и болка в единия (по-често) или двата крака, обикновено наричана ишиас.

Лумбалната дискова херния е 15 пъти по-честа от цервикалната (шийна) дискова херния и е една от най- честите причини за болка в кръста. Цервикалните дискове се засягат в 8% от случаите, а торакалните (гръдни) дискове само 1-2% от случаите.

Двете най-горни шийни междупрешленни пространства, сакралната и опашната кост нямат междупрешлени дискове и съответно не могат да са причина за дискова херния.

Дисковите хернии се получават най-често между 30 и 50 годишна възраст когато nucleus pulposus е все още желатино-подобна субстанция. С годините консистенцията на nucleus pulposus се променя ("изсъхва") и рискът за образуване на херния е много по-нисък. След 50 годишна възраст по-вероятни причини за болка в кръста или крака са остеоартритна (костно-ставна) дегенерация и спинална стеноза.

Продължи да четеш за Дискова херния на следващата страница.

Болести от същата група

Индекс на телеснaта маса

см
кг.
год.
Регистрация на лекар

Вие сте лекар?

Създайте подробен профил и представете вашата практика.

Page generation time: 0.02230 seconds