Болести

Дискова херния (Дископатия)

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Синоними:

  • Дископатия

Дисковата херния, разговорно наричана дископатия, е състояние засягащо гръбначния стълб, при което разкъсване на външния фиброзен пръстен (annulus fibrosus) на интервертебралния (междупрешленен) диск позволява на меката централна част (nucleus pulposus) да се деформира и да излезе навън.

Честота

Дискова херния може да се получи на всеки диск в гръбначния стълб, но двете най-чести форми са цервикална дискова херния и лумбална дискова херния. Последната е най-честа и причинява болка в кръста (лумбаго) и болка в единия (по-често) или двата крака, обикновено наричана ишиас.

Лумбалната дискова херния е 15 пъти по-честа от цервикалната (шийна) дискова херния и е една от най- честите причини за болка в кръста. Цервикалните дискове се засягат в 8% от случаите, а торакалните (гръдни) дискове само 1-2% от случаите.

Двете най-горни шийни междупрешленни пространства, сакралната и опашната кост нямат междупрешлени дискове и съответно не могат да са причина за дискова херния.

Дисковите хернии се получават най-често между 30 и 50 годишна възраст когато nucleus pulposus е все още желатино-подобна субстанция. С годините консистенцията на nucleus pulposus се променя ("изсъхва") и рискът за образуване на херния е много по-нисък. След 50 годишна възраст по-вероятни причини за болка в кръста или крака са остеоартритна (костно-ставна) дегенерация и спинална стеноза.

Продължи да четеш за Дискова херния на следващата страница.

Болести от същата група

Page generation time: 0.02495 seconds