Болести

Дискова херния (Дископатия)

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Лечение

Повечето от пациентите с дискова херния не се нуждаят от операция. Въпреки това, малък процент от хората с дискова херния могат да изпитват силни инвалидизиращи болки, които съществено да нарушат качеството им на живот.

Лечението на дисковата херния обикновено започва с консервативни средства:

  • Почивка на легло
  • Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС)
  • Физиотерапия
  • Перорални стероиди (напр. преднизон или метилпреднизолон)
  • Епидурална инжекция на кортикостероид
  • Контрол на телесното тегло

Почивката на легло и редуцирането на физическата активност в продължение на няколко дни до няколко седмици, заедно с приема на противовъзпалителни лекарства, намаляват отока и възпалението в областта на засегнатия диск.

Леката до умерена болка при дисковите хернии се контролира с нестероидни противовъзпалителни средства. Когато болката е много силна или не се повлиява тях, те могат да бъдат комбинират с опиоидни аналгетици.

Физиотерапията е важна роля при лечението на дисковата херния. Тя се назначава от физиотерапевт и може да включва тазова тракция, нежен масаж, терапия с лед и топлина, ултразвук, електростимулация на мускулите и стречинг упражнения. Една от нейните цели е заякването на мускулитте, които поддържат гръбначния стълб.

При спазъм на мускулатурата на гърба обикновено се назначават мускулни релаксанти. В редки случаи, могат да се приложат перорални или парентерални стероиди.

Епидуралнаната инжекция на стероид в областта на хернииралия диск може да облекчи болката и другите симптоми за няколко месеца.

Диетата и физическите упражнения са от решаващо значение за намаляването на болките в гърба при пациенти с наднормено тегло.

Оперативно лечение

Хирургическата операция е опция за пациентите, чиито симптоми не отминават или се засилват въпреки проведеното консервативно лечение.

Продължи да четеш за Дискова херния на следващата страница.

Болести от същата група

Page generation time: 0.06743 seconds