Болести

Дискова херния (Дископатия)

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Лечение

Повечето от пациентите с дискова херния не се нуждаят от операция. Въпреки това, малък процент от хората с дискова херния могат да изпитват силни инвалидизиращи болки, които съществено да нарушат качеството им на живот.

Лечението на дисковата херния обикновено започва с консервативни средства:

  • Почивка на легло
  • Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС)
  • Физиотерапия
  • Перорални стероиди (напр. преднизон или метилпреднизолон)
  • Епидурална инжекция на кортикостероид
  • Контрол на телесното тегло

Почивката на легло и редуцирането на физическата активност в продължение на няколко дни до няколко седмици, заедно с приема на противовъзпалителни лекарства, намаляват отока и възпалението в областта на засегнатия диск.

Леката до умерена болка при дисковите хернии се контролира с нестероидни противовъзпалителни средства. Когато болката е много силна или не се повлиява тях, те могат да бъдат комбинират с опиоидни аналгетици.

Физиотерапията е важна роля при лечението на дисковата херния. Тя се назначава от физиотерапевт и може да включва тазова тракция, нежен масаж, терапия с лед и топлина, ултразвук, електростимулация на мускулите и стречинг упражнения. Една от нейните цели е заякването на мускулитте, които поддържат гръбначния стълб.

При спазъм на мускулатурата на гърба обикновено се назначават мускулни релаксанти. В редки случаи, могат да се приложат перорални или парентерални стероиди.

Епидуралнаната инжекция на стероид в областта на хернииралия диск може да облекчи болката и другите симптоми за няколко месеца.

Диетата и физическите упражнения са от решаващо значение за намаляването на болките в гърба при пациенти с наднормено тегло.

Оперативно лечение

Хирургическата операция е опция за пациентите, чиито симптоми не отминават или се засилват въпреки проведеното консервативно лечение.

Продължи да четеш за Дискова херния на следващата страница.

Болести от същата група

Индекс на телеснaта маса

см
кг.
год.
Регистрация на лекар

Вие сте лекар?

Създайте подробен профил и представете вашата практика.

Page generation time: 0.05919 seconds