Новини и статии

Повече витамини и движение между сезоните

Публикувано в: Фитнес и тонус 10 March 2010

spring1

Има няколко периода в годината, в които дори и младите и здрави по принцип хора трябва да обърнат сериозно внимание върху състоянието си, за да се предпазят от болести. Това важи с още по-голяма сила за малките деца, възрастните хора и хронично болните. Става въпрос за преходите между сезоните, които заради климатичните промени невинаги съвпадат с традиционните представи - края на март, края на юни, края на септември и края на декември.

Оказва се, че най-кризисният период е именно преходът от зима към пролет. Обясненията са много и най-различни - като се започне от липсата на прясна и достатъчно витаминозна храна през студените месеци, недостатъчното слънчево греене, честите метеорологични промени с резки колебания в атмосферното налягане и температурите и се стигне до обездвижването и чисто психическата умора от зимата.

В повечето случаи проблемите могат да бъдат установени обективно - резки колебания в кръвното налягане, нарушения в сърдечния ритъм, по-нисък хемоглобин, повишена опасност към образуване на тромби в кръвта (а това води до повече инфаркти и инсулти). Но тези показатели могат да бъдат хванати при целенасочени изследвания, които не всеки има възможност или желание да направи. Особено младите хора, които дори и да изпитват дискомфорт, не обичат да посещават лекарските кабинети.

Началото на пролетта е характерно и с обостряне на стомашно-чревните оплаквания при гастрит, язва и колит, както и с дебюта на алергичния сезон. Как можем да противодействаме на заложения от сезоните капан, така че да навлезем в пролетта и лятото в максимално добро здраве и психическа кондиция?

Специалистите съветват

Всеки ден изяждайте по 5 броя плодове и зеленчуци. Не се опасявайте от нитрати в пресните зелени салати. През последните години те са в минимални количества и няма да ви навредят.

Яжте ябълки, портокали, банани, моркови, зеле, пресен лук. Много са полезни зърнените каши на закуска, но не от заготовките тип мюсли, а домашно накиснати за една нощ във вода или мляко овесени ядки, пшеница, просо и др.

Преходните сезони не са време за тежки диети. Ако спазвате великденския пост, съобразете продължителността и строгостта му със здравословното си състояние.

Не е необходимо да се хвърлите в тежки тренировки или дълги кросове, ако по принцип не го правите. Сериозна полза за организма има и сравнително леката, но всекидневна сутрешна гимнастика за около 15-20 мин.

Става въпрос за дихателни упражнения на отворен прозорец, коремни преси, но без пълно изправяне в седнало положение (така се щади кръстът), вдигане на гирички от 1 до 3 килограма - според възможностите. Добре е през няколко дни леко да увеличавате натоварването - напр. да се започне от 20 коремни преси, които да се увеличават през няколко дни с по 5.

Плуването също е много физиологичен спорт, но е важно да изберете басейн с подходяща температура на помещението и на водата и след това да не ходите навън с мокра коса.

Пропускайте асансьора при качване до 4-5 етаж, ходете и по 1 спирка пеша, вместо да слезете точно на вашата спирка.

Хората с хронични заболявания трябва да бъдат особено стриктни в приема на медикаменти. Може да се наложи допълнителна корекция на лечението, ако кръвното ви вече не се държи в нормалните граници с обичайните хапчета.

Не се колебайте да посетите лекаря си, ако сърцето ви прескача или се появят проблеми с координацията, преходна слабост в едната половина на тялото, трудности с паметта.

Ако имате сенна хрема, не чакайте симптомите да се изострят докрай, за да почнете лечение. Вече има и локална терапия (спрей за нос), който контролира алергията, без на всяка цена да се налага да пиете постоянно противохистаминови таблетки.

При засилване на проблемите със стомаха (киселини, парене, тежест, уригвания) един курс с новото поколение лекарства против язва и гастрит е добро решение.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.14294 seconds