Болести

Сифилис

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Симптоми

Сифилисът се нарича още "Големият имитатор", тъй като се проявява с много различни симптоми, които често наподобяват симптомите на други болести. Коинфекцията със СПИН може допълнително да промени симптомите и протичането на сифилиса. Сифилисът (с изключение на вродения сифилис) протича в четири етапа, които понякога се застъпват.

Първичен Сифилис

Първият симптом на първичния сифилис най-често е малка, кръгла, твърда язва, наречена твърд шанкър, на мястото на навлизане на бактериите в тялото. Появява се обикновено на пениса, вулвата или влагалището, но може да се появи и на шията, езика, устните или друга част от тялото. По принцип има само един твърд шанкър, но е възможно и наличието на два или повече. Лимфните възли в съседство често са увеличени. Твърдият шанкър се появява от 9 и 90 дни след заразяването (средно 21 дни).

Твърдият шанкър най-често е безболезнен, възможно е да се появи във вътрешността на тялото и изчезва за около 3 до 6 седмици дори и без лечение. Поради тези причини първичният сифилис може да не бъде открит и лекуван и инфекцията да премине в следващата фаза.

Вторичен сифилис

Вторичният сифилис обикновено се проявява като несърбящ кожен обрив - груби, червени или червено кафяви петънца. Обривът избива най-често по дланите на ръце и ходилата на краката, но може да е разпространен по цялото тяло или само в определени области. Той се появява 2 до 10 седмици след първичния сифилис, по времето когато твърдият шанкър изчезва или е вече изчезнал.

Други по-чести симптоми:

  • болка в гърлото
  • умора
  • главоболие
  • увеличени лимфни възли

По-редки симптоми:

  • температура
  • болки на различни места
  • загуба на тегло
  • косопад
  • ставни болки
  • язви в устата или гениталната област

Симптомите могат да бъдат различно изразени - от леки до много тежки.  Язвите на вторичния сифилис съдържат много бактерии и са силно заразни. Подобно на първичния сифилис, вторичният сифилис изчезва и без лечение. Ако не се лекува, обаче, инфекцията  преминава в следващия етап.

Вторичният сифилис може да рецидивира.

Латентен сифилис

Латентната (скрита) фаза на сифилиса започва, когато симптомите на вторичния сифилис отминат.

Ранният латентен сифилис се характеризира с леко изразени или липсващи симптоми. В този стадий на болестта, заразоносителят все още може да предаде инфекцията на своя сексуален партньор.

По време на късния латентен сифилис инфекцията е подтисната и риска за заразяване на сексуалния партньор е много нисък или отсъства. Въпреки това, ако латентният сифилис не се лекува болестта преминава в най-сериозната фаза на заболяването - третичен сифилис.

Третичен сифилис

Дори без лечение, малък брой от заразените развиват тежките усложнения известни като третичен или късен сифилис. В тази фаза бактериите увреждат различни части на тялото - сърцето, очите, мозъка, нервната система, костите, ставите и др. Тези тежки усложнения се развиват в продължение на години и дори десетилетия след фазата на първичния сифилис.

Късният сифилис води до нарушения в мисловната дейност, слепота, глухота, загуба на паметта и други неврологични проблеми, сърдечно увреждане и смърт. Късният невросифилис (мозъчно или гръбначномозъчно увреждане) е един от най-тежките признаци на тази фаза.

Продължи да четеш за Сифилис на следващата страница.

Page generation time: 0.04694 seconds