Болести

Сифилис

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Усложнения

Бременност

Нелекуваният сифилис води до високорискова бременност и причинява смърт на бъдещото дете в до 40 процента от случаите. Изследванията показват, че ако бременната се заразила със сифилис в период от 4 години преди бременността, нелекуванният ранен сифилис води до инфекция на детето в повече от 70 процент от случаите. Следователно, всяка бременна жена трябва да бъде изследвана за сифилис.

Сифилисът може да причини аборт, преждевременно раждане, раждане на мъртъв плод или смърт на новороденото.

Нелекуваните бебета с вроден сифилис често имат деформации, изоставане в развитието или гърчове, придружени от други прояви на болестта - обрив, температура, увеличен черен дроб и слезка, анемия, жълтеница и др. Язвите на инфектираните бебета са заразни.

Рядко сифилисът не се проявява в кърмаческа възраст и по-късно се развиват направо симптомите на късния сифилис - увреждане на костите, зъбите, очите, ушите и мозъка.

СПИН инфекция

Гениталните язви причинени от сифилиса способстват за предаването и заразяването със СПИН чрез секс. Те нарушават естествената защита на кожата срещу инфекции и се разраняват и кървят лесно при полов акт. Рискът за заразяване със СПИН е 2 до 5 пъти по висок при болните от сифилис в сравнение със здравите хора.

Продължи да четеш за Сифилис на следващата страница.

Page generation time: 0.04257 seconds