Новини и статии

1/3 от храната ни съдържа ГМО

Публикувано в: Здравни новини 29 January 2010

monsantogeneticallymodifiedfood300x300

Една трета от храната, която консумиране, съдържа генно-модифицирани организми, алармираха в Пловдив научни работници, еколози, общественици и специалисти по здравословно хранене. Те допълниха, че никой не предоставя на потребителите информация за съдържанието на ГМО в храните.

„Това са противоестествено култивирани по генетичен път организми, които разстройват нормалния геном на обработения растителен или животински вид", поясни ст.н.с. д-р Валентина Божкова.

Тя предупреди, че храните, произведени от тях, носят риск както за живота и здравето на хората, така и за глобални екологични бедствия. Главната опасност е в това, че въздействието на генномодифицирани организми върху човешкото здраве не е достатъчно изследвано и поради това то може да е катастрофално и необратимо. Д-р Божкова  призна, че няма данни и за обратното, но съществува информация за увреждания на опитни животни, върху които е експериментирано с ГМО.

Фитопатологът проф. Стойчо Каров представи данни от Националната лаборатория за контрол на генетично модифицирани храни към Столичната РИОКОЗ, където от 2004 г. се провеждат изследвания за съдържанието на ГМО в различни продукти, предлагани в търговската мрежа.

Най-масово това са соя, царевица и ориз и в десетки случаи е установено трансгенно наличие многократно над допустимата норма. Като пример професорът посочи царевичния тостерен хляб „Златна Добруджа", няколко марки шоколадови вафли, различни видове салам, колбаси, кайма и предпочитаните от децата корнфлейкс и снаксове. Експертът изтъкна, че макар и публикувани в Интернет, тези данни умишлено се неглижират.

Тази неделя в София и Пловдив неправителствени организации, учени от областта на биотехнологичното земеделие и специалисти по храненето организират протести срещу промените в Закона за ГМО.

В 13:00 часа пред Централната поща в Пловдив „Зелени Балкани" и „Граждани за Рила" ще проведат информационна кампания за вредата от генномодифицираните храни. Ще започне и подписка срещу приемането на промени на Закона за ГМО, който съществува у нас от 2005 г. Всеки може да подкрепи инициативата и в интернет на адрес: www.ForTheNature.org.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

2 Коментара

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.


Известни творци се включват в каузата „България – свободна от ГМО”
на митинг-концерт в неделя

София, 24.02.2010 г.

Тази неделя, 28 февруари 2010г., пред Храм-паметник „Св.Александър Невски” от 12 до 15 часа ще се проведе голям митинг-концерт под надслов:

„За България свободна от ГМО!
Да съхраним земята си чиста и да пазим здравето на нашите деца!”

Това е поредната гражданска инициатива на родители, подкрепена от фермери, зърнопроизводители, пчелари, биоземеделци, учени и природозащитници.
Протестът е насочен срещу промени на Закона за генетично модифицираните организми (ГМО), които биха позволили освобождаване в околна среда или отглеждане на ГМО в България.

Ние настояваме:
-българските власти да изпълнят препоръките на европейската комисия и да изработят и представят на българското общество политически документ - НАЦИОНАЛНА СТРАТЕГИЯ за развитие на държавна политика и приоритети, която да утвърди България като свободна от ГМО територия;
-незабавно да се създаде екип с широко гражданско участие за изработването на този документ.

Инициативата е изцяло гражданска и е доказателство за товa, че българските граждани отстояват правото си на живот и поминък в страната си и бъдещето на децата си в нея.


На митинга ще вкусите родна българска продукция: зърно, мед, вино, билки, зеленчуци, хлебни и сладкарски произведения от производители на традиционни български сортове, с методите на традиционно и био земеделие.

В подкрепа на каузата, в митинга ще вземат активно участие и известни български писатели, художници, актьори, спортисти, лекари, учени.

Засега участие в концерта са потвърдили Елица Тодорова и Стунджи, Камелия Тодорова, Коцето – Калки, Теди Кацарова, Поли Генова, Христо Караславов, Мартин Костадинов, женски народен хор „Елица”, детски хор „Бон – Бон”, вокално студио „Dstars”, Влади Въргала и други. Всички изпълнители участват напълно безплатно в подкрепа на идеята .

Аз пък си мислех, че ГМО е забранен в Европейския съюз

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.17078 seconds